Regija
ZBOG KRIZE, SELIDBE ILI NEMOGUĆNOSTI ODRŽAVANJA

Nekretnine u bescjenje: U Đakovu na prodaju više od 200 kuća
Objavljeno 5. ožujka, 2016.

ĐAKOVO – Gotovo nevjerojatno zvuči brojka o kojoj ovih dana bruji Đakovo – da se u tom malom gradu prodaje čak 200 obiteljskih kuća, ne računajući stanove. Mladi bračni par, koji trenutačno živi u stanu, a razgledava kuće u potrazi za onom pravom, ukazao nam je na ovu činjenicu.

– I sami smo iznenađeni! U ponudi je mnogo obiteljskih kuća u koje se praktično odmah može useliti. Mi još razmatramo nekoliko opcija, dakako, gledamo na blizinu škole zbog djece koju planiramo imati, ali isto tako, želja nam je kupiti kuću u nekom mirnijem dijelu grada - kaže Đakovčanka Marina.

Vlado Rechner, čija se tvrtka Rehnšiber bavi nekretninama i komunalnom djelatnosti, potvrdio nam je ovaj broj.

– Imamo više od 200 obiteljskih kuća u ponudi. Najvećim dijelom su u Đakovu. Cijene su enormno niske. Prije krize u Đakovu su se gradilišta prodavala po cijeni od 20.000 do 25.000 eura, pa čak i 30.000 eura, a sad je moguće kupiti kuću u kojoj se odmah može stanovati po cijeni od 20.000 do 30.000 eura - kaže Recnher, dodajući kako su različiti razlozi zbog kojeg je toliki broj kuća na prodaju.

– Neki nemaju posla pa odlaze odavde i prodaju kuće, neki nemaju novca pa su primorani prodati, a kod nekih je i nasljeđe u pitanju. Održavanje kuće košta, a neki si to ne mogu priuštiti pa je stavljaju u prodaju. Većina kuća nudi se pod cijeni od 25.000 do 50.000 eura, rijetko koja da se nudi po većoj cijeni. U ponudi su i stanovi, no uglavnom su na tržištu oni starije gradnje, dok ljudi traže novogradnju. U Đakovu ima nova zgrada u središtu grada s novim stanovima, za njih postoji interes, no na njima “sjedi” banka, pa još ne mogu u prodaju - pojašnjava Vlado Rechner.

Primjera radi, jedna od kuća u Đakovu prodaje se po cijeni od 33.000 eura, a sastoji se od “ajnforta” površine 20,50 metara četvornih, natkrivene terase površine 30,78 četvornih metara; hodnika, kuhinje, ostave, tri sobe, kupaonice, ukupne površine 66,06 četvornih metara, te pomoćnih dvorišnih prostorija, ostave i drvarnice ukupne površine 36,34 četvornih metara. Još povoljnija je ona koja se prodaje po cijeni od 25.000 eura, ukupne površine 34,17 četvornih metara gdje su i dvorišne šupe, svi priključci, a okućnice 982 četvornih metara. “Zemljište iza kuće može biti još jedno građevinsko zemljište kada se formira nova ulica”, navodi se u oglasu.M.Muškić

Polovni stanovi gotovo upola jeftiniji

“Novi stan od 50 do 60 četvornih metara koštao bi između 50 do 60 tisuća eura. S druge strane, polovni stan iste kvadrature može se kupiti po cijeni od 35 do 40 tisuća eura, što je gotovo upola manje”, kaže Vlado Rechner.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike