Regija
PREDSTAVILI IDEJNO RJEŠENJE NOVOG TRGA

Babina Greda: Zelenilom i ugođajem trg poziva na odmor i druženje
Objavljeno 5. ožujka, 2016.
Idejno rješenje izradila je arhitektica Dea Dragojević iz Osijeka

BABINA GREDA – Općina Babina Greda predstavila je idejno rješenje za gradnju trga koje je, kao i za novu zgradu općinske uprave, izradila arhitektica Dea Dragojević iz Osijeka. Mještani su pozvani da se u što većem broju svojim primjedbama i prijedlozima uključe u javnu raspravu. Lokacija trga predviđena je na križanju glavnih ulica, u neposrednoj blizini crkve sv. Lovre, osnovne škole, sadašnje i buduće zgrade Općine, uz Beravu. Trg će, pojašnjava načelnik Josip Krnić, biti u funkciji svih mještana i imati višestruku ulogu u svakodnevnom životu Babine Grede, a svojim izgledom i sadržajima središtu sela dati poseban štih. Njegova popločena površina meandrom naizmjeničnih svijetlih i tamnih ploha usporava užurbano kretanje i poziva na odmor i ugodno druženje. Trg je decentan, oplemenjen integriranim zelenilom, stablima koja pružaju hlad i segmentima cvijetnjaka koji “prodiru” u opločenje.

Idejno rješenje predviđa i gradnju valovite staze (kao tok Save), opločene tradicionalnom starom opekom koja vodi do fontane, oko koje će se okupljajti mladi poslije škole, i dječjeg igrališta s pješčanicima, penjalicama, vrtuljcima... Drvena kontinuirana podest-klupa djelomice ograđuje taj prostor kako bi se djeca osjećala sigurno i zaštićeno. Staza vodi sve do parka, visokog zelenila, grmlja i stabala, od Ulice braće Radić sve do Berave. A potom i do amfiteatra – stepenastog i kružnog, drvetom obloženog prostora namijenjenog za koncerte, predstave i književne večeri. Uz opekom opločenu stazu uz Beravu postavljene su klupe, koševi, rasvjeta. Pješačka staza nastavlja se i na drugoj strani Berave preko mosta namijenijenog isključivo pješacima.

Načelnik Krnić ističe da su sve hodne plohe predviđene u nehabajućem i protukliznom materijalu, a sve površine pristupačne osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Postavom drvoreda uz Ulicu braće Radić stvorena je “zelena barijera”, zona koja odvaja prometnu od mirne pješačke površine trga.

Nakon javne rasprave i dodatne razrade projekta ići će se u ishođenje građevinske dozvole, koja je, pojasnio je Krnić, preduvjet za apliciranje na EU fondove i povlačenja potrebnih sredstava.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Urbana oprema i rasvjeta

U cjelokupnom projektu izgradnje općinskog trga posebna pozornost posvećena je urbanoj opremi i rasvjeti. Osim klupa, rasvjete i koševa za otpatke, na trgu će, uz fontanu, biti postavljeno nekoliko montažnih drvenih kioska s tradicionalnim kolačima iz Babine Grede, suvenirnicom, pekarskim proizvodima te ostalom prigodnom ponudom. Na popločenoj površini trga, mještani i turisti preko interaktivnih panoa (touch screenova) dobivat će sve potrebne informacije o turističkim sadržajima i aktualnim događanjima. Prostor će biti osvijetljen nadzemnim, visokim rasvjetnim stupovima s odsjajnicima i podnom led rasvjetom, a drveće na popločenoj površini trga diskretnim podnim osvjetljenjem. Različite boje svjetlosti i tipova rasvjetnih tijela omogućit će efektnu prilagodbu i noću.

Sve površine pristupačne su osobama s invaliditetom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike