Novosti
HSU PIŠE VLADI:

Osigurajte još 400 milijuna kuna za usklađivanje mirovina
Objavljeno 3. ožujka, 2016.

Hrvatska stranka umirovljenika u otvorenom je pismu podsjetila Vladu RH na obveze iz Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojima treba osigurati dodatnih 400 milijuna kuna u ovoj godini za usklađivanje mirovina s porastom potrošačkih cijena i rastom plaća.

“Isplate usklađenih mirovina trebale bi krenuti u travnju 2016. godine sa zaostatcima za siječanj, veljaču i ožujak, a prema izračunima Hrvatske stranke umirovljenika, riječ je 0,46 posto povećanja mirovine, za što je potrebno 150 milijuna kuna, što će prosječnu mirovinu povećati za oko 12 kuna u prvom kvartalu 2016. godine. Procjenjujemo da će za rujansko usklađivanje mirovina biti potrebno 250 milijuna kuna, što ukupno čini 400 milijuna kuna, čime će prosječna mirovina u 2016. godini porasti 1,3 posto ili 30-ak kuna”, stoji u pismu koje potpisuje Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. Ta stranka izražava bojazan da Vlada pokušava izbjeći usklađivanje mirovina kako bi “na račun umirovljenika koji ionako žive u teškim uvjetima uštedjela koju kunu i dobila pohvalu velikih svjetskih financijaša što je njihova jedina briga”.

“Pozivamo predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića da se jasno i nedvosmisleno izjasni o budućnosti mirovina u Hrvatskoj i namjerama trenutne Vlade s obzirom na pritiske međunarodnih financijskih institucija prema rezanju mirovinskih prava. Neizvjesnost i poigravanje s umirovljeničkom populacijom kao s brojkama u korporacijskoj bilanci nikako nije odlika Vlade kakvu svi priželjkujemo”, ističe Hrelja.(D.Pav.)