Ekonomija
11. SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA

Voćarstvo može biti dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede
Objavljeno 4. ožujka, 2016.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro najavio je izmjene Programa ruralnog razvoja

Jedanaesto znanstveno stručno savjetovanje hrvatskih voćara jučer je u Belom Manastiru otvorio dr. sc. Mario Njavro, pomoćnik ministra poljoprivrede Davora Romića.

Njavro je tom prigodom najavio izmjene Programa ruralnog razvoja i tako opravdao nadanja voćara kako će i oni moći ravnopravnije sudjelovati u natječajima za sredstva iz EU-a. Savjetovanje hrvatskih voćara traje tri dana, a organizira ga Hrvatska voćarska zajednica zajedno sa Savjetodavnom službom, a u suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama, naveo je uvodno dr. sc. Krunoslav Dugalić, predsjednik Organizacijskog odbora savjetovanja, i dodao da je tema ovogodišnjeg savjetovanja "Voćarstvo i implementacija mjera ruralnog razvoja u Republici Hrvatske”.

Dr. sc. Mario Njavro pozdravio je sve prisutne u ime ministra poljoprivrede.

- Jedan od razloga zašto sam na ovom savjetovanju je i da poslušam vas i vaše ideje prijedloge o programu ruralnog razvoja i kako da ih ugradimo u buduća rješenja i poboljšamo ga. Želimo postaviti čvrste temelje na kojima će se graditi gospodarski prosperitet ruralnog prostora, demografska obnova tog prostora, očuvanje okoliša, kulture, tradicije... - rekao je Njavro.

Nazočnima su se obratili i Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, Višnja Šimunović, u ime Savjetodavne službe, suorganizatora ove manifestacije, dr. sc. Aleksandar Stanisavljević s Poljoprivrednog fakulteta Osijek, koji je također suorganizator savjetovanja, prenosi pozdrave dekana, Darko Grbić, dekan Agronomskog fakulteta, dr. Predrag Vujević, iz Hrvatskog centra za selo hranu i poljoprivredu, Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira i drugi.

Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, naglasio je da voćari nemaju alternative konkurentnosti, a da bi je postigli, potrebna je implementacija struke u proizvodnju.

- Hrvatski su voćari sa svim proizvodima konkurentni europskim voćarima i voćarstvo može biti dio rješenja problema hrvatske poljoprivrede. Ovi odlični rezultati u proizvodnji rezultat su implementacije znanosti i struke u neposrednu proizvodnju. No, odlični rezultati u proizvodnji nisu praćeni i odličnim financijskim rezultatima - kaže Zorić i dodaje kako nije voćarska proizvodnja problem – problem je nesređeno tržište. Treba riješiti pitanja oko Programa ruralnog razvoja jer je to put investiranja u proizvodnju, ali i u smanjenju razlika između pojedinih regija.

Na primjeru Italije, kaže Zorić, može se vidjeti kako su utrošena sredstva ruralnog razvoja i poticanjem voćarske proizvodnje pridonijelo se i uspješnom razvoju ruralnih područja, naveo je Zorić te napomenuo kako se uvijek ističe da se poljoprivrednici ne žele udruživati, što nije istina. Dovoljno je pogledati ovaj skup koji organiziraju upravo voćari udruženi u voćarsku zajednicu.

Roberta SORIĆ
SUTRA OBILAZAK USPJEŠNIH BARANJSKIH VOĆARA

Savjetovanje se održava tri dana, s tim da se dva dana održavaju stručna i znanstvena predavanja podijeljena u četiri sekcije dok je posljednji dan predviđen za edukativni obilazak uspješnih baranjskih voćara tvrtki Ricadro d.o.o. iz Darde, Rabo d.o.o iz Kneževih Vinograda i OPG-a Domagoj Dropulić iz Kneževih Vinograda.

Željko Kraljičak

zamjenik župana OBŽ-a

Od države očekujemo vrlo jasnu strategiju

Zadovoljstvo je na jednom mjestu vidjeti toliko uspješnih proizvođača, instituacija, i izvoznika. Svi vi dajete doprinos da jedna proizvodnja koja nije tradicijska u Slavoniji postane tako uspješna i dohodovna. Volio bih kada bi jedan od zaključaka ovog Savjetovanja bio definirati kojih je to pet voćarskih kultura, proizvoda, na kojima biste vi tražili da se smanji PDV – na 5 %. Ako je to jabuka, onda bi ona bila konkurentna na polici između ananasa i banana i na taj način ćemo poticati i vlastitu potrošnju. Volio bih da svi zajedno prepoznamo koje su mogućnosti ovoga sektora, koji su veliki trud, znanje i zalaganje proizvođača potrebni da bi se stvorio proizvod. Od države očekujemo vrlo jasnu strategiju. Godine 2006. bio sam na prvom savjetovanju – i ponosan sam bio na rezultate podizanja voćnjaka i drago mi je da se savjetovanje ponovno vratilo u našu županiju.

Dodijeljena priznanja najboljim voćarima

Jučer su dodijeljena i priznanja najboljim voćarima, a povelju za životno djelo u voćarstvu dobio je mr. sc. Frane Ivković, dugogodišnji organizator ovoga savjetovanja. Dr. sc. Draženka Gutzmirtl dobila je nagradu za razvoj voćarske struke i znanosti kao i dr. sc. Mirko Puljko, Ivan Hadrović i Željko Budinšćak.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike