Regija
SINDIKALISTICA ZBOG NIZA NEZAKONITIH RADNJI PROZIVA BRODSKU GRADSKU UPRAVU

Vučinić: Psihijatar bi trebao popričati sa svima
Objavljeno 4. ožujka, 2016.

SLAVONSKI BROD - Prozivajući gradsku upravu zbog, kako tvrdi, niza nezakonitih radnji, čelnica brodske podružnice Sindikata službenika i namještenika Sonja Tokić pismom se obratila predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Lujiću, premda, kaže, ne očekuje nikakvo postupanje (aludira na koaliciju Lujićeva SDP-a s listom gradonačelnika Mirka Duspare, nap.a.). Podsjeća ga kako je prije godinu dana 11 zaposlenika Grada dobilo poslovno uvjetovan otkaz, nakon čega je gradonačelnik zaposlio 19 novih službenika probivši poziciju plaća za milijun kuna, za što, navodi sindikalistica, nije imao ovlasti bez suglasnosti Gradskog vijeća. Dvije službenice (od kojih je jedna Tokić) nezakonito su, tvrdi, premještene na gradsku blagajnu, “a nakon što je upravna inspekcija dostavila upozorenje gradonačelniku za ovakvo postupanje, donesena su rješenja”. Sindikalistica proziva i predstojnika Ureda državne uprave Marija Vučinića, koji, navodi, predmet dobro poznaje, no nije reagirao, osim što je dva puta usmeno upozorio pročelnika. Tokić kaže i kako je Sindikat u svibnju prošle godine pokrenuo postupke namirenja neisplaćenih potraživanja zaposlenika iz Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu. “Gradonačelnik je u srpnju odobrio isplatu oko 300 tisuća kuna, no nije isplatio sva potraživanja - koja ćemo specificirati nakon što Općinski sud donese sve presude u više od 15 postupaka koje vode zaposlenici”, navodi Tokić i dodaje kako je “nekoliko zaposlenika koji su dobili otkaz podnijelo zahtjev za pomoć u iznosu od 1000 kuna iz Odluke o socijalnoj skrbi za nezaposlene, a gradonačelnik je odbio”, a prije nekoliko dana Općinski sud donio je presude u korist zaposlenika. Proziva i kako se sustavno krši zakon pri obračunu plaća, kako se nije primjenjivao obračun za rad subotom, u drugoj smjeni te da je gradnačelnik jednostrano promijenio Pravilnik o radu i ukinuo dodatke.

“Posljednji događaj je rad na gradskoj blagajni. Nakon što je Sindikat u listopadu uputio dopis upravnoj inspekciji i Hrvatskoj narodnoj banci o uočenim nepravilnostima, RBA kao pružatelj platnog prometa uputio je dopis Gradu da raskida ugovor zbog kršenja ugovornih odnosa od strane grada”, piše sindikalistica. Nadalje objašnjava kako je gradska uprava organizirala nabavu šest programa za izradu bar-kod uplatnica na gradskoj blagajni i naredila blagajnicima da sve uplatnice koje nemaju bar-kod - izrade s bar-kodom, no nakon 14 dana nalog je povučen. Tokić naglašava i kako je u gradskoj upravi pokrenut niz postupaka za povrede službene dužnosti.

U gradskoj upravi pak nisu željeli komentirati optužbe sindikalistice Tokić. Predstojnik Ureda državne uprave Mario Vučinić kaže da “u gradskoj upravi stalno postoje naznake da nešto nije u redu”. “Mislim da su međuljudski odnosi ondje već godinama narušeni. Osjetio sam to još kao povjerenik 2013. godine. Mnogi se žale, bez obzira na stranačku pripadnost, pa vjerujem da neki od razloga postoje, kao što vjerujem i da se neki žale neopravdano, primjerice, jer su neradnici. Jedan ili čak više psihijatara dobro bi došli gradskoj upravi - da porazgovaraju sa svima”, zaključio je Vučinić. Marija Radošević

Državni ured nema ovlasti za nadzor

Predstojnik Ureda državne uprave Mario Vučinić, prozvan zbog pristranog odnosa prema gradskoj upravi, kaže kako mu je otprije poznat problem zaposlenih, no navode Sonje Tokić ne smatra potpuno istinitima. “Čuo sam njihovu stranu priče i informirao inspekciju Ministarstva uprave predloživši inspekcijski nadzor, što je i učinjeno”, kaže Vučinić, navodeći kako Državni ured nema ovlasti obavljanja nadzora rada nad gradskom upravom.

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike