Regija
ZOKOV GAJ IMA JAKU MATICU SLOVAČKU

Malo selo brine se o slovačkoj baštini
Objavljeno 4. ožujka, 2016.
U Matici su 34 odrasla člana i 14 djece

ZOKOV GAJ - Matica slovačka Zokov Gaj dugi niz godina vrijednim i aktivnim radom vodi brigu o Slovacima na širem orahovačkom području. Maticom je od osnutka predsjedao Nikola Čiš, koji je u Zokovu Gaju pokrenuo nekoliko manifestacija, pa i prepoznatljivo Drapanje (čijanje) perja. Na posljednjoj izbornoj skupštini Čiš se povukao, a na njegovo mjesto sjeo je mladi Zoran Amiđić.

- Nikola Čiš je zvijezda vodilja i stup oslonac svim članovima Matice slovačke i dalje će biti naša pomoć u svemu. Moja osnovna želja je okupiti što više Slovaka u Maticu slovačku, od najmanjih do najstarijih, a posebno mladih, da rade na očuvanju korijena svojih roditelja, baka i djedova – rekao je Amiđić.

Matica u Zokovu Gaju djeluje od 2003. godine.

- Za sada imamo 34 odrasla člana i 14 djece. U Matici imamo pjevačice, dječju i odraslu folklornu skupinu. Članovi su vrlo aktivni, postavljene koreografije Branke Baksa, Darinke Silađi i Alene Furmanikove redovito i marljivo vježbamo, ali želja nam je naučiti još više novih plesova. I ove ćemo godine nastaviti tradicijske običaje kao što su uskrsni i božićni običaji (priprema hrane, obilazak najbliže rodbine...) - kaže tajnik Matice slovačke Zokov Gaj Marko Pavešić te dodaje kako je Matica ponosna na potpisanu suradnju Općine Zdenci i Općine Zborov nad Bystricou iz Slovačke.

Nikola Čiš postao je počasni predsjednik Matice, ponosan što ovako malo mjesto ima svoju Maticu i svoj KUD.

- Oduvijek sam želio da moja obitelj ima što i druge, pa sam tako dao sve od sebe da i moje selo ima što imaju i druga. Bilo je teško, ali uspjeli smo u našem malom selu osnovati Maticu. Zbog obiteljskih sam se problema morao povući, ali vjerujem da će ovaj mlađi naraštaj nastaviti našim tragom. Iako su me proglasili počasnim predsjednikom Matice, meni je najvažnije da ova naša mala Matica i dalje radi i promovira običaje Slovaka u Hrvatskoj – kaže Nikola Čiš, kojeg smo pitali kako danas žive Slovaci u Zokovu Gaju.

- Pa čujte, kao i svi u ovome kraju, uglavnom od poljoprivrede. Slovaci su u Hrvatsku i Slavoniju i došli zbog zemlje i danas od nje žive. Ja sam presretan da se družimo, zajedno radimo i veselimo se. I naravno, za Maticu ću uvijek biti tu, pa makar i na koljenima – kazao je Nikola Čiš.

Slovacima u Zokovu Gaju, a posebno Nikoli Čišu, treba svakako odati priznanje jer u mjestu sa samo 150 stanovnika i nešto više od 40 kuća, osnovati društvo, pokrenuti folklor i održavati niz manifestacija nije mala stvar.

Vladimir GRGURIĆ
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli