Osijek
CVIJEĆE NA GROB ZASLUŽNOG OSJEČKOG ARHITEKTA

Axmann je gradu dao europski izgled
Objavljeno 2. ožujka, 2016.

Viktor Axmann osječki je arhitekt i urbanist koji je Osijeku, kao gradu, dao europski izgled. Početkom 20. stoljeća on je urbanistički kreirao moderni izgled grada, prije svega njegova središta - Europske avenije, parkova i rezidencijalih dijelova grada na potezu do Tvrđe.

S europskim životnim i profesionalnim iskustvom, u Muenchenu je diplomirao arhitekturu na tamošnjoj Visokoj tehničkoj školi, a potom odlazi na stručno usavršavanje u Beč. Godine 1905. vraća se u rodni Osijek, otvara arhitektonski atelier i u njemu radi sve do 1945. godine. Axmann je u Osijeku projektirao više od trideset stambenih objekata, sedam javnih i dvadesetak tvorničkih zgrada. Axmannovim pojedinačnim ključnim djelom jest zgrada kina Urania, iz 1912. godine. To je jedno od rijetkih zdanja hrvatske secesije koje je postiglo prestižno međunarodno priznanje. Zbog njemačkog podrijetla Axmann je 1945. godine protjeran u radni logor u Valpovo, gdje je 3. ožujka 1946. godine i preminuo od posljedica tifusa.

Ocjenjujući kako do danas Axmann, u svakom pogledu zaslužni Esseker, nije dobio adekvatno priznanje od grada kojemu je ostavio golemu urbanističku, arhitektonsku i graditeljsku ostavštinu, udruga Volim Osijek, stranka GOGO i Njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba, jučer su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred obiteljske grobnice na Aninom groblju odali počast ovom zaslužnom Osječaninu.

- Ovim želimo pokazati da u gradu Osijeku postoje građani i političke grupe koje poštuju svoje velikane koji su život pretpostavili zajedničkom interesu svih građana i civilizacijskim vrijednostima multikulturalnog Osijeka - rekao je u ime okupljenih Zlatko Dernaj, podsjetivši na nekoliko inicijativa da dio grada, prije svega park ispred kina Urania (koji je također Axmannovo urbanističko rješenje), dobije njegovo ime. O Axmannovoj ostavštini u kojoj i danas uživamo, s pozicije struke govorio je kustos Vlastimir Kusik. Zanimljivo, ovoj je komemoraciji nazočio i nećak Viktora Axmanna Ivan Axmann. D. Kuštro

Možda ste propustili...

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

Najčitanije iz rubrike