Kultura
U CENTRU HRVATSKE NASTAVE U STUTTGARTU

Promocija bajke “Vil” Sandre Vulin uz lutkarsku predstavu Milorada Bunčića
Objavljeno 1. ožujka, 2016.

STUTTGART - Centar hrvatske nastave u Stuttgartu bio je domaćin vrlo uspješnog umjetničkog programa za djecu pod nazivom “Nisi sam” u sklopu kojeg je promovirana bajka “Vil” mlade spisateljice, rođene Vukovarke, Sandre Vulin-Petković te prikazana interaktivna predstava u izvedbi lutkarskog majstora iz Našica Milorada Bunčića Mikija. Roditelji i djeca ispunili su prostor do posljednjeg mjesta, čak se stajalo, sjedilo na podu.

U prvom dijelu programa osječki publicist Zvonko Penović, urednik knjige “Vil” čitao je ulomke i razgovarao s autoricom o porukama iz ove bajkovite pripovijetke. Riječ je o dječaku Vilu koji dolazi spasiti jedan planet (prilično nalik na Zemlju) koji je utonuo u hladnoću, tamu i beznađe... Vilova jednomjesečna misija poslije niza otužnih slika stanja, loših iskustava i mučnih susreta, završila bi neuspjehom da nije upoznao djevojčicu Halisu. Naime, vrijeme za obavljanje misije je isteklo i Vil je morao otići. Vidio je Halisu kako plače zbog njegova odlaska. Njezine suze, suze ljubavi počinju otapati snijeg, led i ljudsku hladnoću. I neko novo proljeće ponovno zavlada planetom.

U nastavku programa, lutkar Milorad Bunčić je izvanrednim animatorskim sposobnostima, uvukao djecu u zajedničku igru. Sve je prštalo od smijeha i radosti igranja.

“Nisam mogao izabrati bolji početak obilježavanja, upravo ove 2016., svoje 40. godišnje glumačke karijere od ovog nastupa u Stuttgartu. Sve se savršeno poklopilo. Ovo mi je golem poticaj za skorašnju turneju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao i za sudjelovanje na Maloj koloniji, kako od milja zovu Međunarodnu koloniju mladih u Ernestinovu, koja će se i ove godine održati, u vrijeme uskrsnih blagdana”, rekao je Bunčić, inače osnivač dječjeg i uličnog Lutak teatra kao i dramskog kazališta za odrasle pod nazivom Teatret u Španjolskoj.

“Sjajni domaćin Marija Prpić, sjajni organizatori, sjajni ljudi i prekrasna djeca. Ponosni smo što smo bili aktivni sudionici i svjedoci ovog prekrasnog druženja u Stuttgartu“, zaključili su Sandra Vulin-Petković, Zvonko Penović i Milorad Bunčić.

Inače, hrvatsku nastavu u inozemstvu organizira i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, a školske vlasti u Njemačkoj daju financijsku potporu Ministarstvu prema iskazanom broju učenika. Zbog mnoštva iseljenih Hrvata na području pokrajine Baden-Württemberg djeluju čak tri koordinacije hrvatske škole – Mannheim (koordinatorica Ivana Spasojević), Stuttgart (koordinatorica Marija Prpić) i Ulm (koordinatorica Štefica Delija). D. Kovačević

Lutkar Bunčić obilježava 40 godina umjetničke karijere

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u