Kultura
KORIZMA U NOVOM RUHU - KONCERT U OSJEČKOJ KONKATEDRALI SV. PETRA I PAVLA

Nastup PIM-ovaca nije bio samo koncert već i molitvena meditacija
Objavljeno 29. veljače, 2016.
Bio je to prvi samostalni koncert Zbora mladih Preslavna imena Marijina u gornjogradskoj crkvi

U večeri treće korizmene nedjelje u osječkoj je konkatedrali sv. Petra i Pavla donjogradski Zbor mladih Preslavnoga imena Marijina, pod ravnanjem Jure Smajića te uz korepeticiju Tihane Drožđek održao koncert Korizma u novom ruhu. Bila je to glazbena meditacija u nizu koncerata u organizaciji osječke Udruge katoličkih intelektualaca.

U pozdravnom je govoru te večeri (28. veljače) prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca, koja je koncert organizirala, istaknula kako je u korizmenim pjesmama sačuvano sjećanje na plač jeruzalemskih žena te bol Isusove majke, ali i napomenula kako je vjerničkom puku Isus najbliži upravo na križu, u boli i muci.

- Isusova patnja radi nas dopušta nam sudjelovanje u Njegovoj trpnji i puk je od samih početaka prepoznao upravo bol kao vjeru i mjeru ljubavi - dodala je prof. Pšihistal.

- Iznimna nam je bila čast, ali i veliki izazov izvesti ovako zahtjevan repertoar u jednom od najvećih i najljepših prostora u gradu. Svojom veličinom, ornamentikom i akustikom te statusom oprosne crkve u ovoj Jubilarnoj godini milosrđa, konkatedrala budi gotovo jednako strahopoštovanje kao i korizmene skladbe koje smatramo najzahtjevnijima na svom repertoaru. Koliko u glazbenom ili tehničkom smislu, toliko i u interpretacijskom jer pjevati o Kristovoj muci, plaču njegove majke ili boli križnoga puta nije lako. Promisliti o ispjevanim stihovima, proživjeti ih te potom prenijeti publici - pravi je izazov, a kada vidimo lica slušatelja i pokoju suzu, znamo da smo uspjeli potaknuti i njih na razmišljanje o najsvetijim tajnama naše vjere - ističe zborovođa Jure Smajić te napominje kako je ovo njihov prvi samostalni koncert u gornjogradskoj crkvi.

PIM-ovci su svoj nedjeljni koncert započeli u dnu konkatedrale, iza leđa slušatelja, tradicionalnim korizmenim napjevima u novim a capella aranžmanima (Ja se kajem; V. Novak, Milosti je čas; A. K. Samardžić, tradicionalna Prosti moj Bože), a slijedili su gregorijanski korali u izvedbi glasovno ujednačenog i bojom toplog muškog ansambla (Klanjam Ti se smjerno, Hosanna Filio David, Stabat mater dolorosa).

Središnji dio koncerta bio je posvećen stranim i domaćim skladateljima klasične glazbe četveroglasnog sloga (C. Franck, K. Jenkins, F. Dugan ml., I. Hladnik i dr.). Svojom zavidnom interpretacijom istaknula se mlada sopranistica Marta Prpić, a zvonkim i volumenom bogatim glasom tenor Zvonimir Mrčela kao solisti te mladi osječki violinist Bartul Lakotić svojom muzikalnošću. Kako korizmenoj glazbi i priliči, nenametljivim orguljskim i klavirskim pratnjama doživljaju stihova i glazbe pridonijela je i Tihana Drožđek kao korepetitorica.

- Publici smo donijeli tradicionalne korizmene skladbe koje možemo svake nedjelja čuti u slavonskim crkvama u novim i osvježenim aranžmanima nastalima upravo za naš zbor. Istražujući svjetske korizmene napjeve i glazbu s drugih kontinenata, naročito Afrike, oduševili smo se njihovim melodijama, ali i poimanjem korizmene pjesme ili tužaljke kao forme koja je nešto drukčija nego kod nas te ih odlučili predstaviti i osječkoj publici - dodao je zborovođa Smajić.

Uz suptilnu koreografiju zbor je premještajući se promišljeno iskoristio prostranost crkve te stvorio nekoliko “sakralnih pozornica” istražujući akustičke blagodati ovoga velikoga prostora, omogućujući slušateljima raznolik auditivni doživljaj. Koncert je završio produhovljenim pogrebnim pjesmama afričkih plemena te crnačkim tužaljkama koje su odredile ovaj nastup PIM-ovaca ne samo kao koncert nego i kao molitvenu meditaciju te ostavio slušatelje u razmišljanju o Spasiteljevim raširenim rukama s križa koje nas grle i dodiruju do naših najintimniji misli i patnji.

Narcisa VEKIĆ

Uz suptilnu koreografiju, istražujući akustiku prostora, pružili su slušateljima raznolik auditivni doživljaj

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike