Novosti
HRVATSKI RADNICI U ARAPSKIM ZEMLJAMA

Nema tog novca zbog kojeg
bi se Salopekov kolega
vratio na posao u Egipat
Objavljeno 1. ožujka, 2016.
Iz sigurnosnih razloga, tvrtke ne iznose informacije o djelatnicima u kriznim područjima

Teško je zadnjih mjeseci, otkako se 22. srpnja 2015. godine dogodila otmica hrvatskog državljanina na radu u Egiptu za francusku multinacionalnu kompanju CGG - Vrpoljčanina Tomislava Salopeka (31) koji je potom pao u ruke ISIL-a, doći do podataka ima li nakon tog slučaja još naših radnika u arapskim zemljama, s obzirom na opću nesigurnost, ratna zbivanja i terorističke aktivnosti u tim dijelovima svijeta.

Potvrđuje to i odgovor Hrvatske gospodarske komore na naš upit.

- Iz sigurnosnih razloga, hrvatske tvrtke ne iznose javno informacije o svojim djelatnicima u kriznim područjima, niti imaju obvezu iznošenja informacija o svojim radnicima prilikom poslovanja u inozemstvu. Iako je Bliski istok u proteklim godinama potresen različitim negativno konotiranim događajima, u većini arapskih zemalja sigurnosna situacija i dalje je zadovoljavajuća. Stoga se suradnja Hrvatske s arapskim zemljama i dalje nastavlja, ponajprije u pogledu robne razmjene - poručuju iz HGK.

Godinama dobri poslovi sada nepoželjni

Sirija, Libija, Egipat, Maroko, Saudijska Arabija, Kurdistan..., zemlje su u kojima su godinama svoj kruh zarađivali brojni radnici iz Hrvatske, a među kojima i dobar dio radnika iz slavonskobrodskog i đakovačkog kraja, poput stanovnika Vrpolja, Strizivojne, Čajkovaca, Slavonskog Broda, Budrovaca, Piškorevaca i drugih. Kažu, jedan je za sobom povlačio drugoga na rad u arapske zemlje, a koji je svojevremeno slovio kao dobro plaćen i siguran, kakvo je iskustvo Ivana Milkovića iz Piškorevaca koji je sedam godina radio u Libiji, u vrijeme Gadafija, a kada, kaže, nije bilo atmosfere opće nesigurnosti i terorizma. Danas se tamo ne bi uputio, dodao je, ni turistički.

Sukobi tijekom Arapskog proljeća 2010./2011. naše radnike samo su iz tih zemalja privremeno vratili kući, no smirivanjem stanja ponovno su se u te dijelove svijeta vraćali. Ali, “slučaj Salopek” sve je stubokom promijenio i odvratio ih od povratka na rad. Nakon tog slučaja, mnogi su se odlučili na čekanje, pratili razvoj događaja, no iz te faze prešlo se u odlučno “ne” povratku u te krajeve. Vijesti iz svijeta o terorizmu, ISIL-u i otmicama došli su i u naše dvorište i upozorili “da se to ne događa samo drugima”.

Sada rade u struci u zapadnoj Europi

Jedan od radnika koji se nije vratio na rad u arapske zemlje je i 45-godišnji električar iz Strizivojne. Zbog osjetljivosti teme njegova obitelj, supruga s kojom smo u ponedjeljak kontaktirali, inzistirala je na anonimnosti to više što joj je suprug jedno vrijeme, kaže, radio zajedno s Tomislavom Salopekom.

– Suprug se baš nekako u vrijeme otmice Tomislava trebao vratiti na rad u Egipat. Dogodilo se to s Tomislavom i odustao je - kaže nam ona.

- Iz tvrtke za koju je tada radio i dandanas stalno zovu, jer se suprug pokazao kao dobar radnik, ali nema tog novca zbog kojeg bi se sada tamo vratio - kaže supruga, koja je sada jedina zaposlena u obitelji. Suprug joj je pet godina radio u Libiji, Maroku, Siriji i Egiptu. Zadnje je radio u Egiptu, za domaću tvrtku, došao je lani oko Uskrsa i namjeravao se vratiti baš nekako u srpnju, kada se i dogodila ta strahota s Tomislavom, i odustao je. Potom je kraće vrijeme radio u Njemačkoj, a trenutačno ne radi - kaže supruga. Dodaje, ovih dana jedan Vrpoljčanin odlučio se za rad u Etiopiji za što je prošao i provjeru. Na riskantnost povratka u arapske zemlje, nastavlja, podsjeća ih i pogled na obitelj Salopek, na sve što ju je od 22. srpnja 2015. snašlo.

U neka prošla vremena svoje radnike u te dijelove svijeta znao je slati i slavonskobrodski “Đuro Đaković”. Glasnogovornica “Đuro Đaković” Holdinga d.d. Ivana Klarić, kaže kako ta tvrtka nema radnika u arapskom svijetu.

– Nemamo radnike u tim zemljama - kažu nam i u Bilfinger ĐĐ Montaži d.o.o. Kako doznajemo, dio radnika dojučerašnji posao u arapskim zemljama zamijenio je radom u struci u zapadnoj Europi.

Suzana ŽUPAN
GEOFIZIKA: ZAVRŠILI PROJEKT I NEMAMO ONDJE VIŠE RADNIKA

Geofizika d.d. Zagreb, hrvatska tvrtka za geofizička istraživanja, koja je dosad značajno bila angažirana i u arapskim zemljama u toj grani, kaže njen direktor Igor Kos, upravo je završila projekt u Egiptu. “Završili smo posao ondje i nemamo više svojih ljudi tamo”, kaže kratko direktor Kos.

MVEP: NEMAJU ZAKONSKU OBAVEZU JAVITI NAM SE

Do brojki o našim radnicima u arapskim zemljama nismo došli ni u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. “Hrvatski građani nemaju zakonsku obvezu javiti se MVEP-u ni diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH kad putuju poslovno ili turistički. Ministarstvu se na dobrovoljnoj bazi javljaju samo hrvatski državljani koji turistički putuju u inozemstvo, posebice u područja u koja nije preporučeno putovati”, kažu u tom ministarstvu. U MVEP-u upućuju na MUP “jer da su hrvatski državljani dužni ili odjaviti prebivalište ili prijaviti boravak u inozemstvu pod uvjetima propisanima odredbama Zakona o prebivalištu”, no u MUP-u poručuju da klasifikaciju kakva je nama potrebna nemaju.

SURADNJA

HRVATSKE S ARAPSKIM ZEMLJAMA NASTAVLJA SE PONAJPRIJE U POGLEDU ROBNE RAZMJENE, PORUČUJE HGK

DODATNO POJAČANE MJERE SIGURNOSTI ZA RADNIKE INE

“Ina i CROSCO, naftni servisi d.o.o, članica Ina Grupe, trenutačno rade na projektima bušenja u Egiptu. Broj djelatnika u toj zemlji ovisi o obujmu posla. Kompanija je u svakodnevnom kontaktu sa svojim djelatnicima u toj zemlji i do sada nije bilo potrebe za bilo kakvim dodatnim mjerama ili ograničenjima poslovanja”, priopćeno nam je iz Sektora korporativnih komunikacija Ine. U naftnoj kompaniji dodaju kako su, nakon prošlogodišnjih događaja u Egiptu, mjere sigurnosti za Inine djelatnike, koje su i do tada bile na visokoj razini, dodatno pojačane.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om