Novosti
NAKON OSJEČKOG NASELJA SJENJAK, IZNENAĐENJE I U SLATINI

U tek kupljenoj kući skinuo lamperiju i pronašao bombe!
Objavljeno 1. ožujka, 2016.

Vezani članci

OSJEČANKA ŠOKIRANA OTKRIĆEM U PODRUMU ZGRADE

Kupila šupu na Sjenjaku i u njoj pronašla gomilu oružja

Osoba koja je željela ostati anonimna u subotu je radila na obnovi kuće koju je kupila u Slatini i u dnevnom boravku, iza lamperije, pronašla dvije improvizirane ručne bombe, revolver ručne izrade i cijev za malokalibarsku pušku. Nevjerojatno je da je istoga dana 26-godišnja Osječanka u šupi koju je tek kupila u stambenoj zgradi na osječkom Sjenjaku također pronašla cijeli arsenal oružja. Podsjetimo, djevojka je odlučila počistiti svoju novu šupu, u kojoj ju je čekalo iznenađenje - dvije puške, cijev za puškomitraljez, prigušivač za pušku, ručna bomba M-75, dvije električne detonatorske kapisle, 400 grama eksploziva TNT, tri protupješaštvene mine, dva upaljača za mine, inicijalni metak i 748 komada raznog streljiva.

U oba slučaja pozvana je policija, a policijski pirotehničar odnio je sve pronađeno na sigurno do uništenja.

Policija svakodnevno poziva građane da vrate bombe i oružje bez ikakvih kazni, no svakodnevne zapljene te pronalasci odbačenog i zaboravljenog oružja govore o tome koliko je još skrivenog oružja u slavonskim domovima.

Nije jedino jasno zašto se ljudi i dalje ne žele odvojiti od eksploziva, mina, pušaka, streljiva i svih mogućih opasnih sredstava koji mogu ugroziti život svakog od njih, a ponajprije djece, koja pri tome često i stradavaju. Slavonci oružje i bombe često kriju u dimnjacima, iza lamperije, u sjenicima, podrumima te pomoćnim prostorijama obiteljskih kuća.

Oružje se odbacuje u kanale uz polja i ceste, na igrališta, šetališta, u rijekw i jezera, grmove u parkovima, živice ispred kuća...

Prema statističkim podacima MUP-a, 2015. godine zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u Hrvatskoj su podnesene 502 kaznene prijave. Najviše ilegalnog oružja oduzeto je ljudima u dobi između 49 i 59 godina, i to 147 prekršajnih prijava iz Zakona o oružju u Hrvatskoj lani je dobilo 2450 ljudi, a samo u Osječko-baranjskoj županiji njih 311.

Iz policije pozivaju građane koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo da pozovu najbližu policijsku postaju te će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu je oružje doći policijski službenik osposobljen za rukovanje pirotehničkim sredstvima, koji će oružje i preuzeti.

- Građani koji dobrovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i druga minsko-eksplozivna sredstva neće snositi nikakve prekršajne i kaznene sankcije - pozvao je Josip Štajdohar, glasnogovornik Policijske uprave virovitičko-podravske. Onaj tko se ipak i dalje ogluši na te pozive, a policija u njegovu domu pronađe ilegalno oružje, riskira boravak u zatvoru i do tri godine.S.Lacić

U GODINU I POL - 592 PRIJAVE

U 2014. i u prvih pet mjeseci prošle godine Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je 592 prijave zbog posjedovanja i odlaganja ilegalnog oružja na području županije. U okviru MUP-ove akcije “Manje oružja - manje tragedija - Izbacimo uljeza”,od 1. siječnja 2014. do 31. svibnja 2015. samo na području Osječko-baranjske županije građani su policiji dobrovoljno predali 50 komada automatskog oružja, 325 ručnih bombi, 50 mina i 404 ostala rasprskavajuća sredstva, 103 puške, 184 pištolja i revolvera, više od 60.000 komada raznog streljiva te 25 kilograma eksploziva.

Lani je najviše ilegalnog oružja oduzeto ljudima u dobi između 49 i 59 godina

Možda ste propustili...

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

DUGUJU 3,88 MILIJARDI EURA

U blokadi je 211 tisuća građana

Najčitanije iz rubrike