Regija
GRAĐANI ŠTEDE, ALI RAČUNI PRAZNE NOVČANIKE

Šokantni troškovi grijanja: Za
72 m2 račun za grijanje 2400 kn!
Objavljeno 1. ožujka, 2016.
To je suludo - kažu ogorčeni vlasnici, koji ne griju spavaću sobu, a kupaonicu samo kada se djeca tuširaju

SLAVONSKI BROD - Razdjelnici ili ne, pitanje je koje (ne samo) stanari zgrade “Tena” u slavonskobrodskom Naselju Slavonija I postavljaju nekoliko godina, no otkad se, u skladu sa Zakonom, moraju grijati preko razdjelnika, uglavnom zavrću ventile i drhtulje od hladnoće pribojavajući se računa za grijanje, koji su proteklog mjeseca prešli svako očekivanje.

Premda štede podjednako oni bez razdjelnika i oni s ugrađenim razdjelnicima, računi su sve viši, a Stjepan Bošnjaković, osupnut računom za grijanje i toplu vodu iz siječnja ove godine za trosobni stan od 72 kvadrata, koji iznosi vrtoglavih 2403,05 kuna, požalio se medijima, nezadovoljan objašnjenjima lokalnog distributera toplinske energije, Brod plina. I zbog prijašnjih računa koje smatra nenormalno i nemoralno visokim napravio je analizu sezona grijanja proteklih godina i s početka ove godine te poslao prigovor Brod plinu, kao i Skupštini društva, koju čini gradonačelnik Slavonskog Broda. Za isti stan, naime, u siječnju 2014. godine, s istim brojem članova obitelji, grijanje je iznosilo 1222,16 kuna, godinu poslije 1544,04, a ovog siječnja, kažu Bošnjakovići, prešlo je svaku mjeru.

- Sve da sam i odvrnuo sve ventile na maksimum i držao otvorenim sve prozore i vrata u stanu 24 sata dnevno cijeli mjesec, teško da bih igdje u Hrvatskoj dobio ovoliki račun. To je suludo - kažu ogorčeni vlasnici, koji su prema mjerenju navodno potrošili 15 puta više energije, a ne griju spavaću sobu, dok se kupaonica temperira samo kada se djeca tuširaju.

Tražeći jeftinije rješenje, već su nekoliko puta proteklih godina, kao i ostali susjedi, ulazili i izlazili iz sustava razdjelnika. Od početka godine, kada su prema zakonu razdjelnici obvezni, troškovima pokušavaju doskočiti tako da se ne griju.

- Malo uključimo kalorifer, malo klimu... Isključujemo grijanje jer, ako su impulsi na nuli, platit ćemo samo fiksni trošak - smatraju.

Slično postupaju i njihovi susjedi, umirovljeni Barbara i Drago Drašković. Za istu površinu stana dobili su račun od 2300 kuna i zato su se u veljači smrzavali, kao i Marija Sušac, čiji račun za jednosobni stan iznosi više od 1400 kuna. Radijatore, kažu, uključe samo povremeno.

Svi su zabrinuti i ne znaju što ih čeka, pogotovo što se pri obračunu grijanja svake godine mijenja pravilnik i korekcijski faktor. Osam od 90 stanova isključilo se iz sustava grijanja. “Zašto onda isporučujete i naplaćujete više potrošene energije manjem broju korisnika i za manju grijanu površinu? Zašto topla voda nije topla, već vrela da se iz nje puši? Dokad će vaš komercijalni interes (više isporuke, više novca) biti prelaman preko leđa građana korisnika vaših usluga? Znam da ste u monopolskom položaju, ali mislim da ste prešli sve granice”, između ostaloga, stoji u Bošnjakovićevu dopisu Brod plinu. Dobio je iscrpan odgovor, u kojem se, u najkraćem, navodi kako je sve prema Zakonu o tržištu toplinske energije i prema Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju te njegovim brojnim izmjenama, kao i drugim podzakonskim aktima.

“Obračun se radi prema broju utrošenih impulsa, a za konkretno mjerno mjesto obračun dostavlja tvrtka s kojom su stanari potpisali ugovor o ugradnji i očitanju. Oni Brod plinu dostavljaju količinu potrošenih impulsa. Sve se uvrštava u formulu koju propisuje Pravilnik i napravi se izračun, koji može biti nerealan, ali je točan”, stoji u odgovoru Brod plina.

Bolje rješenje od razdjelnika, čuli su stanari, bili bi kalorimetri, no oni su bitno skuplje mjerilo i teško ih je izvesti na starim zgradama. Stoga im do daljnjega ostaje plaćanje visokih računa te pogledavanje u nebo i prizivanje sunčanih dana.

Marija RADOŠEVIĆ
U veljači se grijao - 4 dana!

Umirovljeni Josip Čakmazović se, veli, u veljači grijao četiri dana! “Od 5. veljače svi radijatori su zatvoreni. Toplo se odjenem i pokrijem dekom dok sjedim”, rekao je starac, koji živi sam, a režije mu nerijetko premaše iznos mirovine. “Ono što ljeti prištedim, zima pojede”, kaže.

Ne griju spavaću sobu, a kupaonica se temperira samo kada se djeca tuširaju

Umirovljeni Barbara i Drago Drašković za 72 kvadrata dobili su račun od

2300

kuna i zato su se u veljači smrzavali

Nejasan obračun

Obračun može biti nerealan, objašnjavaju u Brod plinu, i zbog nerazmjera potrošnje samih stanara. Naime, pola stanara nije trošilo energiju, što potvrđuje njihovih nula impulsa, pa je kompletni utrošak energije razdijeljen na one koji su trošili. No u zgradama u kojima svi stanari imaju ugrađene razdjelnike utrošena se energija po svim stanovima dijeli prema broju utrošenih impulsa. Njihovi računi za toplinsku energiju znatno su niži, tvrde u Brod plinu. Ako je tako, onda neka svi budu priključeni ili neka plaćaju penale, traže nezadovoljni stanari. Njih samo zanima da plate onoliko koliko potroše.

Izračun je točan

iako može biti nerealan, kažu u Brod plinu

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU GRADA ĐAKOVA I OSAM PRIGRADSKIH NASELJA

Ide deratizacija

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

ŠKOLSKI BEND OŠ JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Đurđenovački osnovci idu na Festival dječjeg stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana