Gastro
SVEČANI VEGANSKI DOMJENAK PO PRINCIPIMA AJURVEDE

Upoznali drevnu indijsku tradiciju samoizlječenja zdravom prehranom
Objavljeno 1. ožujka, 2016.

Veleposlanstvo Republike Indije, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, organiziralo je svečani ajurvedski domjenak za državne dužnosnike, članove diplomatskog zbora i ajurvedske financijere kako bi se približila drevna indijska tradicija samoizlječenja zdravom prehranom.

Na domjenku se, uz predavanje doktora Tomislava Petrušića o načelima ajurvede, degustirao i bogat izbor veganskih jela prema ajurvedskoj kuharici autorice Senke Kušer-Mijić. Juha od mrkve i naranče, riža sa sezamom i kikirikijem, salata od bulgura, humus od sezama, samose, ajurvedski rižin puding i druge biljne delicije zadovoljili su standarde i najzahtjevnijih sladokusaca.

Ajurveda utječe na principe zdravog življenja i na Zapadu. Ona propagira raznovrsnost biljne prehrane i stavlja naglasak na sprečavanje bolesti i individualni pristup u postavljanju medicinske dijagnoze. Svijest o ajurvedi raste i u Hrvatskoj, a broj praktikanata koji su se obrazovali u indijskim i europskim ajurvedskim centrima povećava se.

Suosjećanje prema svim živim bićima ili tzv. karuna zauzimalo je posebno važno mjesto u religijskim i filozofskim sustavima hinduizma, budizma i džainizma još od najranijih vremena. Svjetonazor nenasilja, ahimsa, kroz cijelu se indijsku povijest isprepletao s drevnim spoznajama o zdravom življenju. Tako je Indija danas međunarodno poznata kao zemlja u kojoj velika većina stanovništva ne jede životinje, što ne iznenađuje s obzirom na važnost 5000 godina starog znanja o ajurvedskom načinu života.

Drevna istočnjačka znanja poput ajurvede možda nikada nisu bila relevantnija za Zapad negoli u današnje vrijeme jer nude vodstvo na putu u zdraviji život u skladu s održivim življenjem, što je također sadržano i u sve raširenijem veganskom pokretu.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3