Kultura
CENTAR ZA ŽENSKE STUDIJE U POVODU 143 GODINE OD ROĐENJA MARIJE JURIĆ ZAGORKE

Posebno iznenađenje: hologram s likom Zagorke
Objavljeno 29. veljače, 2016.

Centar za ženske studije koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke svake godine obilježava godišnjicu Zagorkina rođenja. Ove godine pripremili su zanimljiv program namijenjen svim uzrastima. Program uključuje dvije šetnje: podnevnu, u kojoj će predstaviti drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje Vodiča Zagorkinim tragom kroz Zagreb autorice Slavice Jakobović Fribec, i večernju kojom će obilježiti 100. obljetnicu praizvedbe dramskog prikaza Grička vještica u Hrvatskom narodnom kazalištu 1916.

Za šetnju Zagokinim tragom okupit će se 2. ožujka kod spomenika banu Josipu Jelačicu te obići nove lokacije koje su obilježile Zagorkin život.

Ana Zbiljski i Martina Findrik, prema čijoj ideji je zamišljena šetnja Zagorkina priča, vodit će Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela “Grička vještica”. Početak je u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta svi koji dođu upoznat će sve tajne nastanka ovog Zagorkina djela i likove koji su ga obilježili.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11 do 16 sati, na Zagorkin rođendan te u četvrtak, 3., i nedjelju, 6. ožujka (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma “Zagorka” autorice Biljane Čakić Veselić u 14 sati).

Za nedjelju pripremaju posebno iznenađenje. U suradnji s Udrugom za razvoj “uradi sam” kulture – Radiona/Zagreb Makerspace s ciljem uvođenja intermedijalnih praksi i maker kulture u muzej predstavit će DIY hologram s likom Zagorke. Promoviranje rada novinarke, spisateljice i feminstičke aktivistkinje, uz upotrebu suvremenih tehnologija poslužit će kao temelj za razgovor o uvođenju inovativnih praksi i digitalne kulture u muzejski/memorijalni prostor. Najnovije informacije o Zagorkinom rođendanu možete pratiti na facebook-stranici Sretan rođendan, Zagorka!(N.Vek.)

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike