Novosti
DOK MINISTAR “OSNIVA RADNU SKUPINU”

Država razdjelnicima osiromašuje građane pod krinkom EU-a
Objavljeno 25. veljače, 2016.

Vezani članci

NEZADOVOLJNI KORISNICI GRADSKOG CENTRALNOG GRIJANJA

Građani: Zatvaramo ventile i smrzavamo se, a računi sve veći

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je osnivanje radne skupine koja će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore.

- Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku - rekao je Panenić.

Bez odgovora ostalo je novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru.

Nezadovoljan problemima nastalim zbog novog načina naplate toplinske energije u Hrvatskoj, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec uputio je u četvrtak prioritetno pitanje Europskoj komisiji.

"Nepravilna primjena Direktive stvorila je kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju, iako građani svjesno primjenjuju mjere štednje, što dokazuje kako su sustavi krivo projektirani. Ovakvim odlukama nepravedno se ugrožava socijalni status građanki i građana i ne pridonosi borbi protiv energetskog siromaštva, što je jedan od ciljeva primjene energetske učinkovitosti. Za nastali problem pisanim putem obavijestio sam povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Očekujem njihovo očitovanje kroz trideset dana, o čemu ću svakako obavijestiti medije i zainteresiranu javnost", zaključio je Škrlec.

- Na temelju mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU-a. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije kako ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, nego se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova prema potrošačima u višestambenim zgradama - izjavio je Škrlec. (V.T.)

Možda ste propustili...