Novosti
BOLNICE VRAĆAJU OSNIVAČIMA

Slijedi velika smjena svih sanacijskih upravitelja bolnica?
Objavljeno 25. veljače, 2016.

Vezani članci

ZBOG NESURADNJE SA ZDRAVSTVENOM INSPEKCIJOM RODILIŠTA I NEPRAVILNOSTI U RADU

Smijenjen sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice

Sanacija zdravstvenih ustanova, odnosno bolnica, jedan od najvećih pothvata prethodne vlade, doživjela je neuspjeh, a novi ministar zdravlja Dario Nakić već je napravio prve korake na zaustavljanju tog projekta.

Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana uputilo je u javnu raspravu prijedlog dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova. Kako stoji u obrazloženju te odluke, daljnja provedba postupka sanacije tih ustanova je neodrživa i neopravdana jer nisu postignuti zadani ciljevi, pa se model sanacije pokazao neuspješnim.

Prema Zakonu o sanaciji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013., pokrenuti su postupci sanacija u 31 zdravstvenoj ustanovi: devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač Republika Hrvatska, te 22 zdravstvene ustanove, čiji su osnivači županije, odnosno jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave (18 općih bolnica, dvije specijalne bolnice i dva doma zdravlja).

Kako stoji u nalazu Državne revizije za 2015., ciljevi sanacije nisu postignuti, i to oni koji se odnose na svođenje rokova ispunjavanja novčanih obveza u rokove utvrđene zakonom te reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja kako bi se osigurala stabilnost poslovanja, iako su za to utrošena znatna sredstava, jer su i dalje velike dospjele obveze tih ustanova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ako Hrvatski sabor prihvati ovaj prijedlog dopune Zakona, većina zdravstvenih ustanova obuhvaćenih sanacijom mogla bi vrlo brzo, možda čak za mjesec dana, biti vraćena svojim osnivačima, odnosno županijama. Slijedi vjerojatno i velika smjena bolničkih čelnika, jer, prema prijedlogu dopuna Zakona, sadašnji sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća prestat će upravljati ustanovama. Osnivač će najkasnije u roku 15 dana od stupanja odluke na snagu morati imenovati članove upravnog vijeća ustanova, pri čemu će ravnatelje imenovati uz suglasnost ministra zdravlja.

Ministar Dario Nakić ovih je dana najavio kako je želja nove vlasti da se novi ravnatelji bolnica biraju na javnim natječajima. I Most nezavisnih lista je prije nekoliko dana priopćio kako “smatra da je nužna kadrovska i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava.”D.Pavlović

I VARGA LANI SMIJENIO RAVNATELJE

Podsjetimo, ni bivši ministar zdravlja Siniša Varga nije bio posve zadovoljan sanacijom zdravstvenih ustanova. Tako su u siječnju 2015. godine na njegov prijedlog smijenjeni sanacijski upravitelji svih pet kliničkih bolničkih centara u zemlji: KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-a Osijek te KBC-a Rijeka. Kao službeni razlog smjene tada je navedeno kako ni jedan od smijenjenih sanacijskih upravitelja nije uspio sanirati gubitke ustanove kojoj je na čelu do završetka te fiskalne godine. Neslužbeno je bila riječ o političkom kadroviranju, odnosno smjeni ravnatelja sklonih bivšem ministru zdravlja, Varginu prethodniku Rajku Ostojiću.