Novosti
SLAVONCI USPJEŠNI NA JADRANU

Perač posuđa napredovao do šefa kuhinje, studentica postala majstorica čokolade
Objavljeno 25. veljače, 2016.
Šestak se ne namjerava vratiti u Kutjevo, već svoju budućnost vidi u gastronomiji

Slučajan susret u hotelskom restoranu s nekadašnjim srednjoškolskim nastavnikom bio je početak priče o uspješnim Slavoncima na privremenom radu u Opatiji.

Priča je to o Ivanu Šestaku iz Kutjeva i Zvjezdani Kovačević iz Koške, ali primjera je još puno.

Ivan Šestak prije sedam godina iz Kutjeva je došao u Opatiju kao perač posuđa, iako je po struci bio kuhar. Sezonski je posao dobio preko oglasa, s vremenom je napredovao do zamjenika kuhara, pa do kuhara, a posljednje je četiri i pol godine šef kuhinje u hotelskom kompleksu Četiri opatijska cvijeta.

Stalno usavršavanje

- Volim kuhati, i to mi je uvijek bio užitak, tako da nisam puno dvojio pri izboru srednje škole. Završio sam za kuhara, ali se i dalje stalno usavršavam i učim - kaže Ivan i dodaje kako se u hotelu kontinuirano održavaju edukativne radionice te, što nije nebitno, ovaj hotelski kompleks je pod stalnim mentorstvom poznatog kuhara Steve Karapandže, koji ih obilazi gotovo svakodnevno.

U hotelskoj kuhinji radi tridesetak ljudi za koje je Šestak zadužen, a dnevno znaju pripremiti i više od 1500 obroka, ali i samo pedesetak, ovisno o sezoni. Šestak dodaje kako u veljači kongresima počinje turistička sezona u Opatiji i traje sve do sredine rujna, kada nastupa zatišje sve do Božića i Nove godine, a onda, od veljače, bez prestanka gotovo su u cijelosti popunjeni.

- Sastavljanje jelovnika je složen proces čije se osnove rade mjesecima, a svakodnevno se dopunjuje ovisno o raspoloživim svježim i sezonskim namirnicama - objašnjava Šestak i dodaje kako među gostima uvijek ima i alergičnih osoba, primjerice na gluten, ali se to rješava bez problema i pojedinačni se jelovnici prilagođavaju njihovim potrebama. Ovo je jedini hotelski restoran s certifikatom nacionalnog restorana - ponosno ističe Šestak i objašnjava kako certifikat dodjeljuje Ministarstvo turizma. Inače, Ivan Šestak ima 29 godina i ne namjerava se vratiti u Kutjevo, već svoju budućnost vidi u gastronomiji.

Od prodavačice do voditeljice

U Opatiji su hoteli Milenij poznati po svojim čokoladnim delicijama, pa tako nema turista koji se kući ne vraća s bar ponekom pralinom kao suvenirom. No, ono što je manje poznato jest činjenica kako iza svega stoji Slavonka. Zvjezdana Kovačević iz Koške voditeljica je Svijeta čokolade u hotelima Milenij u Opatiji. Riječ je o svojevrsnoj tvornici čokolade i slastica koja cijelu grupaciju, šest hotela, opskrbljuje slatkim delicijama. No, Zvjezdana ističe kako je proizvod kojim se najviše ponose njihova domaća čokolada, koju sami rade.

Inače, Zvjezdana Kovačević u Milenij hotelima počela je raditi kao studentica prava. Privremeni ljetni posao postao je vrlo brzo stalan jer su nadređeni prepoznali njezinu odgovornost i pozitivan stav prema radu. Sljedećih je devet godina radila kao voditeljica u hrani i piću za grupaciju Milenij hotela, ali cijelo je vrijeme težila upravo radu s čokoladom. U tvornici čokolade počela je raditi 2005. godine, i to prvo kao prodavačica, a zatim se polako uspinjala na ljestvici odgovornosti da bi od 2013. godine postala voditeljica Svijeta čokolade i tako bila zadužena za cijeli proces od proizvodnje do prodaje. Zvjezdana ponosno ističe kako je jedna od tri osobe koja zna tajnu recepturu spravljanja poznate Milenij čokolade. Iako Zvjezdana već 13 godina radi u Opatiji i živi u Rijeci, svake godine planira kako će se one iduće vratiti u Slavoniju i u svom zavičaju početi slatki i unosan posao s čokoladom.

Roberta SORIĆ
TURISTIMA PONUDILI PRALINE PUNJENE ŠLJIVOVICOM

U Svijetu čokolade dnevno proizvedu više od 30 kilograma čokolade, od čega se svakodnevno proizvede i proda oko 200 do 300 čokoladnih tabli. “Nastojimo biti uvijek u trendu, pa smo za Valentinovo ponudili čokolade u obliku srca, ili sa srcolikim motivima, a sada, pred Uskrs, nudimo čokoladna jaja, zečiće i piliće”, kaže nam Zvjezdana Kovačević. Budući da u Svijetu čokolade radi kreativan tim zaljubljen u svoj posao, predvođen isto takvom šeficom, svi sudjeluju u osmišljavanju receptura pa u dinamičnoj raznolikoj ponudi imaju cijeli niz raznih čokolada i pralina obogaćenih neslućenim varijantama okusa: od ljutih paprika, prženog kukuruza, bučinih sjemenki - do čvaraka! Unatoč prvotnoj nevjerici pri spomenu pralina s čvarcima, Zvjezdana tvrdi da se ti okusi odlično slažu i dopunjuju te da su takve praline bile vrlo tražene - čak su imali i veliku narudžbu iz Švicarske, ali im je sezona prošla, pa ih nema u ponudi - do sljedeće svinjokolje. No, u ponudi su bile i praline punjene slavonskom šljivovicom!

IZ SLAVONIJE JE 50 POSTO ZAPOSLENIH U OPATIJSKOM UGOSTITELJSTVU

Ivan Šestak nam kaže kako on nije jedini Slavonac šef kuhinje u Opatiji jer je šef kuhinje u Milenij hotelima iz Našica. Dodaje da je gotovo 50 posto zaposlenih u ugostiteljstvu stiglo iz Slavonije, svi se već međusobno poznaju, pa se u slobodno vrijeme druže i zabavljaju.

RADNICI

IZ SLAVONIJE TRAŽENI SU MEĐU POSLODAVCIMA U TURIZMU