Regija
“SLAVONSKI OBROVAC”

Država na Sušionici u Vrpolju izgubila 30 milijuna kuna!
Objavljeno 24. veljače, 2016.
Zdravko Grubeša najavljuje kako bi stečaj mogao biti zaključen do rujna

VRPOLJE – Kako se država odnosi prema “svom”, javnom novcu, i novcu poreznih obveznika, odnosno svojim građanima kojima bi trebala biti na usluzi, i da ona postoji zbog njih, a ne da građani postoje samo radi nje i njenih dužnosnika, pokazuje slučaj propasti vrpoljačke Sušionice voća i povrća d.o.o., čija je ambiciozna priča zapela već na početku proizvodnje. Reklo bi se, kraj je uslijedio gotovo i prije samog početka. Jer, proizvodnja je tekla samo tri godine, počevši od 2002., a vlasničku strukturu činili su Ministarstvo financija, Županija brodsko-posavska, Općina Vrpolje i Elektromont ĐĐ. Država je u njezinu izgradnju i opremanje uložila oko 35 milijuna kuna, 7,5 milijuna eura, a danas, 10 godina od stopiranja proizvodnje i šeste od početka stečajnog postupka, ta ista država od uplaćene kupovnine od gotovo 5,2 milijuna kuna namirit će se sa samo približno 15 posto!

Jer, kaže stečajni upravitelj Sušionice Zdravko Grubeša, državi na to ime slijedi 4.250.000 kuna, što je 15-ak posto od uloženih 35 milijuna kuna poreznih obveznika! Kupovninu je, podsjetimo, krajem siječnja uplatio kupac nekretnina Sušionice – Bravar-Mont iz susjedne Strizivojne, koji se pojavio na 12. dražbi, u prosincu 2015., a koji priprema pogone godinama utihnule Sušionice za svoju, metalsku proizvodnju koju seli iz sve tješnjih, dvorišnih objekata u Vrpolju. Prvobitna je to, naime, procijenjena vrijednost “slavonskog Obrovca”, a Sušionica i više nego zaslužuje taj sinonim ako se zna da je država u nju uložila 35, a prodajom imovine vraća joj se samo nešto više od četiri milijuna kuna, 30 milijuna manje od uloženoga u taj projekt, za koji su realisti još u začetku ocjenjivali da je promašaj. O posljedicama fijaska Sušionice za vrpoljački kraj i šire, radnike, (potencijalne) povrtlare i dr. da se i ne govori. Točnije, 4.250.000 kuna ide CERP-u, Centru za restrukturiranje i prodaju, pravnom sljedniku nekadašnjeg HFP-a – Hrvatskog fonda za privatizaciju. Također, tu je i Porezna uprava, zalog na pokretninama...

- Kupac je uredno uplatio kupovninu i nužna mjera jest da se novac podijeli. Rješenje o raspodjeli kupovnine napisano je, a kada za 10-15 dana postane pravomoćno, Trgovački sud u Osijeku raspoređuje sredstva - kaže Grubeša. Dodaje, treba namiriti i velike troškove čuvanja objekata Sušionice – 416.000 kuna. Troškovi stečajnog postupka su oko milijun kuna, u čemu su i troškovi čuvanja.

Na upit hoće li iz sredstava ostvarenih prodajom biti i dio za potraživanja radnika, Grubeša kaže:

- Sumnjam da će tu biti više ikakvih namirenja, a nakon isplate Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. Jer, razlučni vjerovnici i namirenje njihovih potraživanja imaju prednost - podsjeća Grubeša.

Nakon što su prodane nekretnine, u tijeku su dražbe za prodaju pokretnina i dio ih je već našao novog kupca, a prodane su za 120.000 kuna. I danas, 24. veljače, nova je dražba za pokretnine Sušionice. Grubeša najavljuje kako bi njezin stečaj mogao biti zaključen do rujna. A s više do 30 milijuna kuna bačenih u propast država je mogla sagraditi bolnicu, ceste, povećati davanja najranjivijim skupinama…

Suzana ŽUPAN
Nova proizvodnja do kraja ožujka

Prema riječima vlasnika Marija Gavranovića, Bravar-Mont sa svojom proizvodnjom čeličnih konstrukcija, fasadanih panela, obloga, planira se preseliti do kraja ožujka. “U tijeku su pripreme, riješena je struja, plinofikacija pogona je pri kraju, u travnju treba stići i novi stroj, a sve planiramo kompletirati do lipnja. Tada ćemo, kada se se stvari poslože u novom prostoru, vidjeti i ima li potrebe za novim radnicima. Sada ih je 57”, kaže Gavranović.

Troškovi čuvanja objekata Sušionice iznose

416

tisuća kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana