Osijek
NEZADOVOLJNI KORISNICI GRADSKOG CENTRALNOG GRIJANJA

Građani: Zatvaramo ventile i
smrzavamo se, a računi sve veći
Objavljeno 24. veljače, 2016.
Blago rečeno prevareni smo od monopolista koji ne poznaje povoljnije račune za klijente, kaže Osječanin

Računi za siječanj za toplinsku energiju znatno su veći u odnosu na prosječne iznose u 2015.

Dovoljno da se uzbune potrošači. Posebice oni koji su sukladno preporukama prionuli štednji. I to na način da su izolirali toplovodne instalacije, pa i u konačnici smanjili grijanje u svojim stanovima. Među njima je Nediljko Marinović iz Jaegerove ulice, koji kaže da je sedam tisuća kuna investirano - dio za ugradnju mjerača topline, potom ugradnju energetskih ventila pa i izolaciju dovodnih cijevi za grijanje. Umjesto očekivane uštede i koristi - račun veći za 350 kuna. A još je k tome siječanj bio topliji od prosjeka. Slične pokude dolaze i od dijela stanovnika Sjenjaka. Uspoređujući račune za siječanj 2014. i 2016., iznos je “narastao” za sto kuna.

- Drugim riječima, kad štedimo - računi su veći. I što na to reći? Blago rečeno prevareni smo od monopolista koji ne poznaje povoljnije račune za klijente, a zašto bi kad nema konkurencije i ucjenjuje krajnje potrošače - stoji u pismu koje nam je uputio Marinović. Znaju za ovo njegovo nezadovoljstvo i u osječkoj Toplani, jer kaže i njima je rekao “što ih sljeduje”. No jednim dijelom razlog za više iznose računa leži u primjeni novog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.

- Kod onih krajnjih kupaca koji su spojeni na zajedničko mjerilo toplinske energije, a imaju ugrađena zasebna mjerila toplinske energije (kalorimetre ili ITPS) u svoje samostalne uporabne cjeline (stanove, poslovne prostore, nap.a.), od siječnja 2016. godine obračunava se dio zajedničke potrošnje - pojašnjava se u službenom odgovoru HEP Toplinarstva koje potpisuje direktor Ivica Martinek.

A potrošnja toplinske energije je razlika količine toplinske energije očitane na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici i zbroja količine toplinske energije očitane na svim zasebnim mjerilima. Do ove promjene, ta razlika se vodila kao gubitak u distribucijskoj mreži. U Toplinarstvu nude i podatke nacionalne hidrometeorološke kuće kako je prosječna temperatura za Osijek u siječnju 2016. iznosila 0,8 °C, a za prosinac 2015., 3,1 °C, što pokazuje da je siječanj za 2,3 °C hladniji od prosinca 2015.

- To automatski rezultira većom potrošnjom toplinske energije - kažu u HEP-u, što naš čitatelj pobija podatkom kako je pak ovogodišnji siječanj bio za pola stupnja topliji od višegodišnjeg siječanjskog prosjeka.

Umjesto zaključka čini se kako je ovo još jedna situacija u kojoj veliki sustav izlazi kao pobjednik. To je frustrirajuće za potrošače jer kažu: “Kada bi nama smanjivali račune za grijanje, morali bi i sebi smanjiti visoka primanja.”

Dario KUŠTRO
SVIMA SMO ODGOVORILI

U osječkom Pogonu HEP Toplinarstva odgovaraju nam kako su svim krajnjim kupcima koji su ih kontaktirali, vezano uz iznos računa i potrošnju toplinske energije za siječanj, odgovorili pravovremeno i na korektan način, a u skladu s podacima relevantnim za obračun isporučene toplinske energije.

RAČUNI LETE U NEBO

Ogorčena je i grupa čitatelja sa Sjenjaka koja nam je pokazala svoje račune za grijanje. “Sada smo dobili račun za siječanj koji iznosi 722,21 kunu, što ne pamtim u ovih 40 godina koliko živim na Sjenjaku. Za prosinac smo grijanje platili 595,01 kuna, iako siječanj nije bio mnogo hladniji od prosinca”, kaže čitateljica Ivanka M. Pokazala nam je i račun za siječanj iz 2015. godine, koji je iznosio 668,61 kunu te račun za siječanj iz 2014. godine, u visini od 620,36 kuna. “To je doista previše. Računi su odletjeli u nebo. I dokle tako? Dok svi ne padnemo na prosjački štap? Koga će onda pljačkati”, pitaju naši ljutiti čitatelji.(V.L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike