Sport
IVA CIGLAR

Nizozemska je dobra, ali možemo dobiti s “plus 9”
Objavljeno 23. veljače, 2016.

Jedno od zaštitnih lica ove generacije hrvatske ženske košarkaške reprezentacije je 30-godišnja playmakerica Iva Ciglar.

Iva je rođena u Slavonskom Brodu, ali obitelj se ubrzo preselila u Zagreb. Košarka je za Ivu bila prirodni slijed, ipak, ona je prava kći svog oca. A otac joj je poznati košarkaški trener Željko Ciglar. I zato ona Željkova rečenica: “Ciglari su puno dali hrvatskoj ženskoj košarci” itekako stoji. Osim što je vodio mnoge klubove, u svojoj bogatoj karijeri Željko je bio i izbornik seniorskih ženskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije. Iva je pak karijeru počela u zagrebačkom Medveščaku, neko je vrijeme boravila i u Americi, igrala u francuskoj, slovenskoj i ruskoj ligi, a trenutačno je članica mađarskog UNIQA Euroleasinga. I standardna hrvatska reprezentativka.

Iva se nakratko vratila u Slavoniju u kojoj se kuju planovi o odlasku na Eurobasket 2017. u Češkoj. Prva kvalifikacijska runda bila je neuspješna, Hrvatska je u subotu izgubila od favorizirane Francuske, ali u srijedu je odlična prilika za popravak. U osječkoj dvorani Gradski vrt hrvatske će košarkašice dočekati Nizozemsku.

- Žao mi je zbog poraza od Francuske, jednostavno, kasno smo se probudile. Odigrale smo dobro drugo poluvrijeme, ali nažalost imale smo veliki zaostatak iz prvog dijela. Iako je Francuska košarkaška velesila, pokazale smo da i s njom možemo igrati - kaže Iva Ciglar.

Uoči dvije kvalifikacijeke utakmice u Slavoniji stalno se spominjala Francuska, iako, Hrvatskoj je Nizozemska puno važnija. Francuskinje su bile apsolutne favoritkinje, teško je iznenaditi viceprvakinje Europe, no Nizozemke su ekipa koja se može dobiti.

- Ma mogu se dobiti i Francuskinje, ali da, nama je puno važnija Nizozemska. U slučaju pobjede, možemo na to drugo mjesto na tablici koje nas možda odvede u Češku.

Hrvatska je trenutačno treća u skupini B sa skorom 1-2. Prva je Francuska (3-0), druga Nizozemska (2-1). Posljednjeplasirane Estonke s tri poraza već su otpisane.

Srijeda u Gradskom vrtu je dan D. Nizozemska se mora dobiti, ali ne samo dobiti. Važna je i razlika, a naše idu na pobjedu od “plus 9”.

- Ovo je naša velika prilika. Nizozemke nisu tako jake kao Francuskinje, ali i one su reprezentacija za respekt. Uostalom, danas više nema lakih suparnica, svi igraju košarku, ali po kvaliteti su nam puno bliže nego Francuskinje. Izgubile smo kod njih, sad idemo napraviti tih “plus devet”.

Nažalost, Hrvatska nije u najjačem sastavu. Visoka Luca Ivaković propustila je “akcju Slavonija” zbog problema s Ahilovom tetivom, dok je Tea Buzov s jednog treninga u Slavonskom Brodu otišla slomljenog nosa. A nos joj je slomila - Iva Ciglar.

- Joj, kakav peh. Jednostavno, na treningu smo se sudarile i Tea je slomila nos. Užasno, ali užasno mi je žao.

Utakmicom u Osijeku bit će završen drugi kvalifikacijski krug nakon kojeg bi moglo dosta stvari biti jasnije što se tiče plasmana na Eurobasket 2017. u Češkoj. Može li Hrvatska tamo kao jedna od najboljeplasiranih drugih ekipa iz skupine?

- Predaleko mi je Češka, sad samo razmišljam o srijedi i utakmici s Nizozemkama. Želja nam je to dobiti s više od devet razlike i onda čekati završnicu kvalifikacija - dodala je Iva Ciglar i još jednom pozvala navijače u Gradski vrt.

- Ono što smo doživjeli u subotu u Slavonskom Brodu bilo je fenomenalno, atmosfera za poželjeti. Voljeli bismo kada bismo i u Osijeku imali takvu podršku. I. Liović

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

Najčitanije iz rubrike