Sport
HRVATSKE KOŠARKAŠICE DOLAZE U OSIJEK

Pobjedom u Gradskom vrtu bliže Češkoj
Objavljeno 22. veljače, 2016.

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija neuspješno je odradila prvi ispit u Slavoniji u sklopu akcije “odlazak u Češku”.

Hrvatske košarkašice u kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Eurobasket 2017. u Češkoj poražene su u brodskoj dvorani Vijuš od favorizirane Francuske 79:70. Unatoč porazu još nisu izgubljene šanse za plasman na EP. Izabranice Braslava Turnića nakon Slavonskog Broda sele se u Osijek, gdje ih u srijedu, u dvorani Gradski vrt (19 sati), očekuje dvoboj s Nizozemskom. U prvom kvalifikacijskom susretu skupine B naše su poražene od Nizozemki u gostima, ali to je ekipa koja se može dobiti. Prema kvaliteti puno je bliže Hrvatskoj od jake Francuske.

- Žao mi je, jer mislim da smo, bez obzira na snagu Francuske, ušli u utakmicu misleći da će nam doći nešto lako, ali protiv ovakve ekipe nema ništa lako. Otvorili smo s tri promašena zicera i oni su to kapitalizirali s prevelikom razlikom. Mislim da jednostavno nije bilo onoliko vjere koliko sam ja mislio da će biti, koliko sam očekivao. Bila je velika dominacija pod košem od strane Francuske, ali mi imamo kvalitetu na vanjskoj liniji. Jednostavno, mislim da je bilo više vjere, mogli smo pobijediti - komentirao je hrvatski izbornik Braslav Turić poraz od Francuskinja.

No tu utakmicu treba što prije zaboraviti i okrenuti se Nizozemkama, jer uvjerljivom pobjedom bi se Hrvatska učvrtstila na drugom mjestu skupine B koje također otvara mogućnost plasmana u Češku. Naime, Hrvatska protiv Nizozemske hvata devet koševa razlike iz poraza u prvom međusobnom srazu, kako bi u mogućem stvaranju krugova pri određivanju konačnog plasmana naše košarkašice bile u prednosti. A ta prednost može osigurati plasman na EP, na koji odlaze sve prvoplasirane ekipe iz devet kvalifikacijskih skupina te još šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija. I zato je dvoboj protiv Nizozemki super važan.

Iz sklupine B u Češku će gotovo sigurno Francuska, dok će Hrvatska i Nizozemska loviti drugo mjesto, a Estonke koje imaju tri poraza su otpisane.

U Slavonskom Brodu naše su košarkašice imale fenomenalnu podršku s tribina, krcata dvorana Vijuš oduševila je djevojke, koje se nadaju da će takva atmosfera biti i u srijedu u Gradskom vrtu.

- Žao mi je što smo izgubile pred ovakvo prekrasnom publikom kojoj bih doista htjela zahvaliti za ovu atmosferu. Ne znam stvarno jesam li ikada igrala pred ovoliko publike u Hrvatskoj, zaista mi je bio gušt i uživancija igrati, još samo da smo dobile. No, izgubile smo utakmicu od jake Francuske, ali sad nas čeka novi susret, novi ispit. Bilo bi dobro da se ovo što prije zaboravi, bar one loše stvari i da se fokusiramo na ono što smo dobro napravile, i to ponovimo u Osijeku protiv Nizozemske - naglasila je Iva Ciglar koja je s 25 poena bila najbolja igračica Hrvatske u porazu od Francuskinja. I. Liović

Skupina B

U kvalifikacijskoj skupini B za odlazak na EP Francuska je prva s tri pobjede. Slijedi Nizozemska sa skorom 2-1, dok je Hrvatska trenutačno treća s jednom pobjedom (Estonija) i dva poraza (Nizozemska i Francuska). Na začelju tablice je Estonija sa sva tri poraza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike