Zdravlje
YOGA BACKBENDS - IZVIJTE SVOJU KRALJEŽNICU

Savršeno za sve koji dane provode sjedeći
Objavljeno 22. veljače, 2016.
Sve se može izvježbati, ali je potrebno mnogo truda i strpljenja

Svi znamo da nam jaki mišići drže kralježnicu, da vježbanje ima nebrojene učinke na zdravlje, ali se uglavnom zaboravi na sve koristi fizičke aktivnosti pa se, jednostavno, zapustimo.

Često si obećavamo kako ćemo baš od sutra redovito vježbati, ali se odluka utopi u dugom nizu obveza. Današnjica je takva da se najčešće svakodnevna rutina svodi na vožnju autom, premještanjem sa stolice na stolicu, od TV-a do računala, zapravo se čitav dan savijamo prema naprijed. Naravno, to za posljedicu ne donosi ništa dobro.

ŠTO SU TO BACKBANDOVI

Backbendovi su sastavni dio yoge. Savršeni su upravo za sve one koji svoje dane provode sjedeći na poslu ili u slobodno vrijeme. Otvaraju čitav prsni koš, cijelo područje oko srca, prednji dio trupa, a izvijaju kralježnicu u pokretu koji rijetko radimo preko dana.

POZITIVNI UČINCI BACKBANDOVA:

l Povećanje mobilnosti kralježnice

l Više energije

l Produbljivanje disanja

l Poboljšanje držanja tijela

l Smanjenje depresije i stresa

l Osvježavaju tijelo

l Istežu čitav prednji dio trupa

l Pomlađuju kralježnicu

l Poboljšavaju cirkulaciju

l Potiču rad unutarnjih organa

KAKO IZVODITI OVE POLOŽAJE?

Prvo i osnovno - ovi položaji ne smiju se raditi ako tijelo nije zagrijano. Preporučljivo je tijelo zagrijati Pozdravom Suncu. Izuzetno je važno i slušati svoje tijelo i ne ići preko granice bola. Sve se može izvježbati, ali je potrebno mnogo truda i strpljivosti. Ova izvijanja su šok za kralježnicu pa ih treba raditi koncentrirano.

Svakako pratiti disanje, raditi polako, u položaju zadržati, ne raditi trzaje i opuštati se. Nakon ovakve vježbe obvezno se mora kralježnica “vratiti”, te se tako nakon izvijanja izvode suprotna savijanja prema naprijed kako bi se mišići opustili. Primjer opuštanja nakon vježbe je Položaj djeteta

KAKO DISATI TIJEKOM IZVOĐENJA?

Općenito pravilo, tijekom izvođenja vježbi joge prilikom bilo kakvog širenja ruku, trupa ili nogu, zatim podizanja, otvaranja izvodi se udah. Prilikom skupljanja, savijanja izvodi se izdah. Kod ovakvih vježbi, kao što su backbendovi gdje nam se izrazito uvija kralježnica unazad jako je bitno disati. Da bismo uopće uspjeli izvesti položaj, a i uživati u njemu potrebno je disati kroz cijelo izvođenje. UDAHOM se otvara prsni dio, ali je bitno lagano produbljivati dah i opustiti se tijekom ovih vježbi.

KRENITE S LAKŠIMA

Ako utipkate na internet, tražilica vam izbaci slike backbandova koje djeluju zastrašujuće, kao da trebate biti od gume kako biste uspjeli napraviti vježbu. No to nije tako. Postoje lagane varijante s kojima se počinje te napreduje s vremenom. Ako vam je jako teško na početku samo ostanite motivirani i uporni. No, ne kaže se bezveze da one vježbe koje najteže idu, baš te i nam najviše trebaju. Povećajte fleksibilnost vaše kralježnice, povećajte fleksibilnost u svom životu! Briga o kralježnici ključni je dio brige o tijelu. Prakticiranje ovih položaja stvara gipkost i lakoću koja pomaže u svakodnevnom životu.

(Centar osobne moći u Osijeku. www.centarosobnemoci.com, 091 1701900)

Martina SLIVONJA, bacc.Physioth

Prvo i osnovno - ovi položaji ne smiju se raditi ako je tijelo nezagrijano

Ova izvijanja su “šok” za kralježnicu pa ih je bitno raditi koncentrirano

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike