Osijek
ARDUINO RADIONICA

Učenici će mjeriti jakost zvuka u školi i neposrednom okolišu
Objavljeno 20. veljače, 2016.
Sudjelovali su učenici i nastavnici iz 15 škola iz pet slavonskih županija

U OŠ Vijenac održana je  Arduino radionica u sklopu e -Twinning projekta Zvučno onečišćenje, u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici iz 15 škola iz pet slavonskih županija. Voditelji radionice bili su  Goran Pintarić, prof., Danijela Takač, prof. mentor i Sandra Ivković, prof. mentor.
- Projekt Zvučno onečišćenje zamišljen je  kao mali znanstveni rad. Učenici  tijekom ovog međukurikularnog projekta upoznaju različite dijelove Hrvatske, istražuju prirodu, izvore i jakosti zvuka u svojoj školi i svom okolišu. Istražit će i značenje pojma zvučno onečišćenje i njegove nepoželjne i zabrinjavajuće posljedice i utjecaj na zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Primjenom PBL pristupa (project based learning metode) postat će znanstvenici te naučiti razlikovati zavisne i nezavisne varijable, postupke prikupljanja i analize podataka Ovakvim načinom rada želimo učiniti učenje prirodoslovlja (STEM predmeta) zanimljivim, motivirajućim te pokazati učenicima posao znanstvenika i razvijati digitalnu pismenost – kaže prof. Danijela Takač, voditeljica projekta.
Dodala je da se projekt sastoji od 8 aktivnosti koje će se izvoditi tijekom ove školske godine, od kojih izdvajamo  mjerenja jakosti zvuka u školi odnosno zvučnog onečišćenja pomoću mobilne aplikacije Noisewatch napravljene od strane EEA (EuropeanEnviromentalAgency),  kao i mjerenja jakosti zvuka u neposrednom okolišu. Nakon toga će obraditi mjerenja, prikazati i usporediti rezultate mjerenja iz cijele RH i analizirati uzroke razlike u rezultatima. Zadnja je aktivnosti naslovljena Kako se zaštiti od buke,a obuhvatit će  istraživanja i prijedloge.
Radionica održana u subotu u OŠ Vijenac nosila je naslov Izrada aparature za mjerenje zvuka pomoću Arduina. Učenici i učitelji uključeni u projekt radili su u učionici matematike koja je opremljena najnovijom tehnologijom u pilot projektu e-Škole. Uz to, predstavnici škola dobili su na dar  komplet Arduino, koje je osigurala tvrtka Profil Klett. U projekt je uključeno 56 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, od toga 15 osnovnih škola iz Slavonije, među kojima je šest osječkih škola.
- Jedna smo od škola kojima je Osječko-baranjska županija doznačila sredstva za opremanje škola setom za robotiku. Uz to, prijavili smo se za Robotsku ligu, a ako tome tomu dodamo sudjelovanje u projektu Zvučno onečišćenje, onda smo zaokružili priču o robotici i podigli je na znatno višu razinu – kaže Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ Vijenac.  V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike