Ekonomija
SNJEŽANA BRZICA:

Više se neće događati kiksevi vezani uz promociju Slavonije i Baranje
Objavljeno 20. veljače, 2016.

U organizaciji Hrvatskog društva kulturnog turizma, obiteljskog smještaja Maksimilian, TZ Baranje i Županijske komore HGK Osijek, u petak je u novoj beljskoj Vinariji održan 2. Forum kulturnog i obiteljskog turizma.

Cilj je bio približiti trendove u turizmu te upoznati se sa začetnicima i protagonistima kreativnih ideja koji poslovne planove pretvaraju u inovativne proizvode i usluge.

- Misao vodilja bila nam je međusobno umrežavanje potencijalnih partnera u cilju razmišljanja o novim izazovima u selektivnim oblicima turizma - istaknula je Jesenka Ricl, predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma sa sjedištem u Osijeku.

Naglasila je kako je “preteča” organiziranja foruma bila prezentacija dokumentarnog filma “Sedam dana” (u produkciji HDKT-a), kojim zahvaljuju partnerima koji su ugostili trojicu francuskih studenata u Baranji, Osijeku i Slavoniji. Dodala je još kako planiraju i izradu crossit web platforme za bukiranje doživljaja prilikom posjete regionalnim turističkim destinacijama.

Prilika za umrežavanje

Jasmina Krkić-Poznić, vlasnica osječkog obiteljskog smještaja Maksimilian, istaknula je kako slavonsko-baranjskim turističkim djelatnicima nedostaje zajedništvo, pa su upravo ovakvi forumi jedinstvena prilika za umrežavanje i jedinstven nastup prema institucijama ove države.

Velika očekivanja od Foruma ima i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, koji je istaknuo kako se uspjeti može i sagledavanjem primjera dobre prakse, točnije njihovom primjenom.

- U TZ Baranje želimo da ova regija postane top kontinentalna destinacija. To neće biti za mjesec-dva, već za četiri-pet godina, dakako uz naporan rad, usvajanje novih ideja i slično - istaknuo je Perkušić.

Nazočne je upoznao s planovima TZ Baranje, govorivši o brojnim događanjima koje će organizirati tijekom ove i iduće godine. Dotaknuo se i skorašnjeg otvaranja Kuće baranjske baštine, te projekata koje će nominirati raznim domaćim i EU fondovima.

Nazočnima su se, među ostalima, obratili Goran Kovačević (EU financiranje od ideje do businessa), Marko Duvančić (Kako osmisliti dodatan proizvod - san u vinskoj bačvi), gosti iz mađarskog Klastera obiteljskog turizma (...), a dotaknuta je i tema energetskog certificiranja za iznajmljivače u domaćinstvima. Na kraju je prezentirana crossit web platforma i prikazan dokumenarni film o Slavoniji i Baranji.

Povećanje investicija

Forumu su nazočili Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić, načelnici slavonsko-baranjskih općina, gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš sa suradnicima, brojni turistički djelatnici, predstavnici kulturno-muzejskih institucija iz Osijeka, Vukovara i Iloka, mali i srednji poduzetnici te brojni drugi. Forumski partneri bili su Belje, Grad Beli Manastir i TZ Osječko-baranjske županije.

Nova pomoćnica ministra turizma, Snježana Brzica, istaknula je kako će Ministarstvo turizma dati sve od sebe da izradi novu strategiju turizma. “Već smo prezadovoljni s prvim pokazateljima bukinga. Od nas se očekuje daljnji rad i povećanje investicija, i mislim da ćemo svi skupa dati sve od sebe, poglavito u prostoru koji je mogao dati više, posebice u kontinentalnom turizmu”, rekla je, naglasivši kako je Ministarstvo turizma ostavilo puno mogućnosti da se u sastavljanje nove strategije uključe svi zainterisirani, kako bi novim pravilnicima svima bilo bolje. Podsjetila je i na brojne kikseve vezane uz promociju Baranje i Slavonije, dodavši kako misli da se to više neće dogoditi, jer će sve kontrolirati jedna Slavonka.

Ivica GETTO
Hrvatska kao turistička destinacija sve traženija

Snježana Brzica naglasila je brojne mogućnosti razvoja kontinentalnog turizma, napomenuvši kako još uvijek nije postignut rezultat koji se može postići. Izrazila je nadu da će broj gostiju ove godine biti čak i veći od očekivanog, što prvi pokazatelji već kazuju, budući da su se “poklopile” i određene sigurnosne stvari u svijetu i Europi, pa je Hrvatska kao turistička destinacija sve traženija.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike