Regija
SINDIKAT PPDIV HRVATSKE REAGIRAO ZBOG OTKAZA U PZ-IMA

U zadrugama Jankovci i Negoslavci
koje je kupio srpski poduzetnik
spremaju se otkazi za 39 radnika?!
Objavljeno 18. veljače, 2016.

JANKOVCI/NEGOSLAVCI – Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) reagirao je jučer zbog informacije da se u PZ Jankovci spremaju otkazi za 28 radnika, a u PZ Negoslavci otkaze je već dobilo 11 radnika.

Navodi se i da sindikat ima materijale iz kojih je vidljivo da se spomenutom broju radnika namjeravaju dati otkazi.

– Od ukupno 71 radnika u obje poljoprivredne zadruge ovih 39 radnika koji dobivaju otkaz čini gotovo 60 posto, a nitko nikad u tolikom postotku nije otkazao radnicima u Hrvatskoj – navodi se u priopćenju iz PPDIV-a, koje je potpisao predsjednik toga sindikata Šimo Orešković.

– To je sada učinio srpski poduzetnik Petar Matijević, koji je nedavno od hrvatskog poduzetnika Envera Moralića kupio te dvije zadruge s farmama, skladištima, mehanizacijom i 1500 hektara najkvalitetnije zemlje, postavši time najveći vlasnik poljoprivrednoj zemljišta u Hrvatskoj – piše nadalje u priopćenju PPDIV-a.

Sindikat je osudio potez novog vlasnika dviju zadruga na istoku Slavonije.

– Osuđujemo ovakav potez gospodina Matijevića, da mu prvi potez nakon preuzimanja zadruga budu otkazi za tako velik broj radnika. Ovakvo što ni jedan poduzetnik u Hrvatskoj nije radio, iako smo mi u Sindkatu PPDIV-a već svašta doživljavali. Ovo su naši članovi i učinit ćemo sve da ih zaštitimo. Ima tu različitih struktura radnika, starijih i mlađih, nekih u teškom socijalnom stanju i zaista mislimo da je ovakav potez, bez prethodnih razgovora i dogovora sa sindikatom, bez presedana u Hrvatskoj – piše u sindikalnom priopćenju. Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio predsjednik PPDIV-a Orešković, već za danas sindikat je dogovorio razgovor s odvjetničkim uredom u Zagrebu koji je za novog vasnika izrađivao program zbrinjavanja viška radnika “kako bi dobili dodatne informacije i pokušali utjecati da se sa sindikatom i radnicima postigne dogovor”.

– Svakako ćemo nastojati održati sastanak i s gospodinom Matijevićem i tražiti objašnjenje za ovakve, po nama, nepotrebne i nerazumne odluke – naveli su iz PPDIV-a. Orešković je kazao da bi se danas trebali čuti s Petrom Matijevićem. Inače, poljopivredne zadruge u Jankovcima i Negoslavcima krajem 2015. godine prešle su u vlasništvo Mesne industrije Matijević iz Novog Sada.S.Butigan

MATIJEVIĆ BEZ ODGOVORA

Iako smo jučer telefonski pokušali stupiti u kontakt sa srpskim poduzetnikom Petrom Matijevićem te na zahtjev tajnice poslali upit e-mailom, nikakav odgovor nismo dobili.

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike