Kultura
MLU PO UZORU NA SVJETSKE MUZEJE, SVE SE VIŠE OKREĆE MLADIMA

Neki roditelji djecu odvode na nogomet, a neki u muzej
Objavljeno 19. veljače, 2016.
I odrasle i male polaznike mole da svoj dolazak unaprijed najave mejlom ili telefonom

Subota prije podne vrijeme je koje obitelji najčešće provode zajedno, ali je i vrijeme koje većina zaposlenih roditelja nužno treba za neke obveze koje nisu stigli obaviti tijekom radnoga tjedna. Mali prijatelji Muzeja - ciklus je radionica koje se u Muzeju likovnih umjetnosti održavaju baš tada već neko vrijeme.

- Neki roditelji svoju djecu vode na nogomet, neki na tenis ili ples, a neki su kod svoje djece prepoznali darovitost i zanimanje za umjetnost, posebice likovnu, kao i sve ono što spomenute kategorije u najširem kontekstu prati. Oni svoju djecu dovode k nama. Usto, roditelji to vrijeme mogu iskoristiti za sebe i s punim povjerenjem svoju djecu ostaviti u muzeju - kaže muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl. Počeli su s četvero djece, danas ih u prosjeku na svakoj radionici bude od sedam do 15, a idealno bi bilo do 20-ak. Iako zadovoljna brojem, pedagoginja Kristina zna da to može i bolje, posebice uzme li se u obzir grad veličine Osijeka, uz pripadajuća prigradska naselja. Tješi činjenica da nas 'šišaju' samo neki zagrebački muzeji.

Radionice subotom održavaju se već više od godinu dana, muzealci i klinci su zadovoljni, ali obostrana je želja da se aktivnosti intenziviraju i da su češće. Cijena sigurno nije prepreka - pet kuna po djetetu po radionici, a može se i pretplatiti na više radionica unaprijed i tako osigurati mjesto. Temu radionice uvijek prate aktualne izložbe u MLU. Polaznicima omogućavaju upoznati umjetničko djelo od ideje do realizacije. Tehnike su, dakako, uvijek sigurne za sudionike i prilagođene njihovoj dobi. Imaju li mogućnosti, u radionice uključe i umjetnike, najčešće Kristini pomaže osječka akademska umjetnica Lana Ključarić.

- Ponekad na radionicama bude i tinejdžera i četverogodišnjaka pa mi je tada Lanina pomoć posebice dragocjena jer se želimo svima posvetiti i prilagoditi aktivnosti svačijoj dobi. Jezgra, sedamdo osam polaznika koji stalno dolaze, uistinu su izvrsni i predani, a nisu loši ni povremeni 'padobranci' - kaže Kristina Delalić Vetengl. Ako su djeca predškolske dobi, roditelji mogu ostati s njima. Zanimljivo je da djeca koja dolaze na radionice nisu djeca roditelja koji inače u MLU dolaze na izložbe - napomenula je Kristina.

S obzirom na to da MLU ima ustaljen izložbeni ritam, nije teško 'izmisliti' temu, no djeca, bila ona vrtićke ili školske dobi, uvijek traže uzbuđenje, akciju, nešto novo, zanimljivo. U tom se, kaže Kristina, 'posluže' iskustvima svjetskih muzejskih kuća koje svoju publiku odgajaju desetljećima, imaju klubove ljubitelja umjetnosti, studentske i učeničke debate, a mi se tomu još učimo.

- Vrlo je važno slušati i same polaznike. Jako su nam dobre smjernice to što i kako oni vole raditi. Trudimo se da vrijeme provedeno u muzeju za njih bude iskustvom bogato i zanimljivo - kaže pedagoginja Delalić Vetengl. Svoje polaznike o budućim terminima održavanja radionice obavještavaju mejlom ili telefonom. Facebook stranica je izvrstan medij, no nije pogodan kada, primjerice bake i djedovi, dovode svoje unuke, kaže Kristina. Svjesna da su školski programi preopterećeni i da mnogo toga treba uskladiti, no posjet muzeju jednom godišnje nije baš nemoguće organizirati.

- Dobar primjer je OŠ Ivana Filipovića čije su učiteljice sat tjelesnoga zamijenile dolaskom pješice u Muzej, kao i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, koja učenicima dio nastave organizira in situ, a kasnije dolaze i u našu knjižnicu istraživati - naglasila je pedagoginja.

Prođe li projekt gradnje umjetničkog paviljona u dvorištu MLU-a, bit će to savršen prostor za pedagoške aktivnosti, čak i s više djece. Sada se radionice održavaju u izložbenim prostorijama pa treba voditi računa i o sigurnosti umjetnina. Polaznicima preporučuju najavu dolaska unaprijed, mejlom muzejski.pedagog@mlu.hr ili telefonom 031/251-291.

Narcisa VEKIĆ

Sljedeći susret za djecu već je ove subote, 20. veljače, od 10 do 11.30 sati

RADIONICE ZA ODRASLE

Od studenoga 2014. svakoga utorka od 16 do 18 sati organiziraju se i radionice za odrasle. Uglavnom su to polaznice u dobi od 45 godina i starije, nerijetko svježe umirovljene i one koje su se čitav život željele baviti umjetnošću. Radionicama prethodi kustosko vodstvo ako je postavljena nova izložba, kao i rasprava nakon toga, što zna biti vrlo zanimljivo i inspirativno pa i poučno, kaže muzejska pedagoginja.

Možda ste propustili...

USPJESI MLADIH VIOLINISTA GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA

Ana Krstin: Osjećala sam se veselo, a povratak je bio ispunjen zadovoljstvom

RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana