Kultura
REKORD ČITANOSTI SRUŠEN I TREĆI MJESEC ZAREDOM

Besplatne e-knjige sve više na mobilnim platformama
Objavljeno 17. veljače, 2016.

ZAGREB - Projekt Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima od pokretanja redizajniranih mrežnih stranica u travnju 2015. bilježi stalni porast posjećenosti i čitanosti. Nakon kolovoskog rekorda čitanosti na mjesečnoj razini, kada je 12.948 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo 18.918 besplatnih elektroničkih knjiga, u studenome je 13.825 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo ukupno 24.346 e-knjiga, što znači da je unatoč skromnom porastu posjećenosti od 7 posto, čitanost u tri mjeseca porasla dojmljivih 29 posto.

U prosincu je 17.881 posjetitelj čitao i/ili preuzeo 29.416 besplatnih elektroničkih knjiga, što znači da je porast posjećenosti iznosio daljnjih 29, a čitanosti 20 posto. I u siječnju, treći mjesec zaredom, oboren je rekord: 19.975 posjetitelja i 31.559 e-knjiga.

Dodatna potvrda da je redizajn glavni razlog uzleta popularnosti je i činjenica da sve veći broj posjetitelja (porast od osam posto u nešto više od pola godine) dolazi s mobilnih platformi jer su nove stranice potpuno prilagođene za sve uređaje kojima posjetitelji pristupaju web-sadržajima, bez obzira na veličinu dijagonale zaslona. Osim samog porasta broja posjetitelja s mobilnih platformi, oni sada u prosjeku otvaraju dvostruko više stranica, ostaju na stranicama dvostruko dulje, imaju manju stopu napuštanja i veći broj ponovnih posjeta.

I dalje najveći broj posjetitelja dolazi iz Hrvatske (49 posto), ali i iz regije: 19 posto iz BH, 15 posto iz Srbije, 2,5 posto iz Crne Gore, dok Slovenci i Makedonci čine nešto manje od tri posto posjetitelja. Najveći je broj iz velikih gradova: Zagreb (34 posto), Beograd (7 posto) i Sarajevo (6 posto). Tek iza njih su ostali veliki hrvatski gradovi: Split, Osijek i Rijeka.

U ta tri uzastopna rekordna mjeseca najčitaniji naslov bio je “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića s 4.250 čitatelja, a iza njega slijede “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše (3.458) i “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog (2.435). Na četvrtom i petom mjestu su “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića (1.851) i “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića (1.666). Najčitaniji pjesnički naslovi zauzimaju sedmo i deveto mjesto: “Tri jeseni” Ane Ahmatove (1.384) i “Tour de force” Krešimira Pintarića (959), dok su još dva prozna naslova u prvih deset: na šestom mjestu “Kičma” Dorte Jagić (1.453) i na desetom “Nasmijati psa” Olje Savičević Ivančević (948). Listu deset najčitanijih naslova upotpunjuju “Barikade” Borisa Budena s 1.271 čitateljem. (N.Vek.)

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike