Novosti
MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKI CENTAR

Hrvatska još nema točan broj
ubijenih i ranjenih vojnika i
civila u Domovinskom ratu
Objavljeno 16. veljače, 2016.
Najviše civila i branitelja stradalo je tijekom Domovinskog rata u istočnoj Slavoniji

Vezani članci

RAVNATELJ MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA

Ante Nazor: Motiv napada na ministra su ideološki i svjetonazorski razlozi

Jedno od pitanja koje prati hrvatsku državu još od njezina osnutka, početkom 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, jest i ono vezano uz točan broj poginulih i ranjenih tijekom Domovinskog rata.

U više različitih publikacija koje su objavljene u godinama nakon rata pojavljuje se i dosta različitih podataka o broju stradalih, pa smo zamolili Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, za informacije o tome u kojoj je fazi sastavljanje cjelovitog popisa poginulih i ranjenih u Domovinskom ratu, na kojemu upravo rade, kako s hrvatske, tako i sa srpske strane, te otkud tolike razlike u brojkama žrtava s kojima se sve do danas često susrećemo.

Pridodati i nestale

- Izrada popisa poginulih i ubijenih u Domovinskom ratu zahtjevan je i odgovoran posao. Mogu reći da smo u završnoj fazi, ali ne mogu odrediti kad će taj popis biti završen, jer to ne ovisi samo o radu našega Centra. Ukupan broj poginulih Hrvata spominje se u “Izvješću predsjednika Tuđmana o stanju hrvatske države i nacije u 1995. godini”, od 15. siječnja 1996. godine (13.583 poginulih i nestalih u Republici Hrvatskoj, te 9909 poginulih i nestalih u Bosni i Hercegovini, odnosno ukupno 23.492 poginulih i nestalih). Prema kasnijim podacima, u Domovinskom ratu u Hrvatskoj poginulo je ili je ubijeno 4737 civila, najviše upravo u istočnoj Slavoniji – 2587 ili 54 posto od ukupno stradalih civila (podaci Odjela za informiranje Ministarstva zdravstva iz 2000. godine) i 8147 hrvatskih branitelja, najviše s područja Vukovarsko-srijemske županije – 1134 ili 16,4 posto (podaci Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2002.) - ističe Nazor, dodajući kako su svi ti brojevi izneseni na temelju dosadašnjih rezultata istraživanja i samim time još nisu konačni.

Iz svega zaključuje kako je, prema navedenim podacima, ukupno poginulo ili je ubijeno najmanje 12.884 hrvatskih branitelja i civila. Kaže kako tome broju treba pridodati i više od 1000 osoba koje su se tada vodile kao nestale, uglavnom 1991. i 1992. godine.

Pohvale od međunarodne zajednice

Svi podaci objedinjeni su potom u Ministarstvu hrvatskih branitelja u jednu bazu podataka, na temelju koje je sastavljen i popis od oko (najmanje) 12.500 žrtava u Domovinskom ratu na hrvatskoj strani, koji je Hrvatska koristila na suđenjima u Haagu.

Nazor nas podsjeća i kako je zadnje podatke o broju poginulih i ubijenih na hrvatskoj strani - 6891 hrvatski vojnik i 7263 civila, dakle, ukupno 14.154 poginulih i ubijenih, naveo ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang u svojoj knjizi “Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”, objavljenoj u Zagrebu 2013. godine, a pisanoj na temelju podataka Stožera saniteta Ministarstva zdravstva.

- Istodobno, popis nestalih, i na hrvatskoj i na srpskoj strani, vrlo uspješno je priredila Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, za što je dobila pohvale od međunarodne zajednice - zaključuje ravnatelj Centra Ante Nazor.

Igor BOŠNJAK
NETOČNO JE DA CENTAR NEMA ISTI TRETMAN PREMA ŽRTVAMA

Na pitanje kako komentira prigovore pojedinih udruga da Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar u svome radu nema isti tretman prema svim žrtvama, Ante Nazor kaže kako sve prethodno izrečeno pokazuje da takva tvrdnja pojedinih nevladinih udruga nije točna. “Posebno je licemjerno kad to tvrde pojedinci iz udruge kojoj je upravo naš Centar dao popise poginulih i ubijenih na okupiranom području Banovine i Sisačko-moslavačke županije i koji znaju da je naš Centar već 2008., u suradnji s braniteljima i ustanovama iz Karlovca, objavio knjigu s popisom 1619 imena poginulih i nestalih Hrvata i Srba s prebivalištem na području Karlovačke županije”, rekao nam je Ante Nazor.

NA OKUPIRANIM PODRUČJIMA 6203 UBIJENIH I NESTALIH

- Zbog očigledne razlike u broju ubijenih, odnosno u omjeru između ubijenih branitelja i civila, naš Centar počeo je provjeravati sve dostupne podatke s podacima u našoj bazi podataka. Znači, baze podataka iz MORH-a, MUP-a, Ministarstva zdravstva te postojeću objedinjenu bazu podataka iz Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i literaturu o tome – do sada smo provjerili podatke iz 124 knjige-žrtvoslova. Za ukupne izravne demografske gubitke u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, navedenim podacima treba pribrojiti poginule i ubijene na okupiranom području Republike Hrvatske, dakle uglavnom osobe srpske narodnosti, čiji popis naš Centar radi na temelju podataka iz dokumenata “RSK”. Riječ je o ukupno 6203 smrtno stradalih i nestalih osoba, zaključno s krajem lipnja 2015. godine - ističe Nazor.

13.583

poginulih i nestalih u RH spominje Izvješće predsjednika Tuđmana o stanju hrvatske države i nacije

12.884

civila i branitelja poginulo je ili ubijeno u RH prema podacima Odjela za informiranje Ministarstva zdravstva iz 2000.

8147

branitelja je poginulo ili ubijeno u RH prema podacima Odjela za informiranje Ministarstva zdravstva iz 2000.

4737

civila je poginulo ili ubijeno u RH prema podacima Odjela za informiranje Ministarstva zdravstva iz 2000.

14.154

civila i hrvatskih vojnika je poginulo ili ubijeno u RH prema Hebrangovoj knjizi iz 2013. (izvor Stožer saniteta Ministarstva zdravstva)

6891

hrvatskih vojnika je poginulo ili ubijeno u RH prema Hebrangovoj knjizi iz 2013. (izvor Stožer saniteta Ministarstva zdravstva)

7263

civila je poginulo ili ubijeno u RH prema Hebrangovoj knjizi iz 2013. (izvor Stožer saniteta Ministarstva zdravstva)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

2

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge

3

PROSVJEDI I NEZADOVOLJSTVO POLJOPRIVREDNIKA NE JENJAVAJU

Ministri traže brza rješenja za krizu u europskoj poljoprivredi