Osijek
BRANIMIR KRIŽANEC, STUDENT ENGLESKOG I POVIJESTI NA FILOZOFSKOM:

Ja sam prvi student
prodekan u Hrvatskoj
Objavljeno 16. veljače, 2016.

Branimir Križanec, student druge godine diplomskog studija engleski-povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku, prvi je student prodekan u Hrvatskoj.

- Mi smo prvi fakultet, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera prvo je sveučilište u Hrvatskoj koje ima svog studenta prodekana. Važno nam je da studente uključimo u proces odlučivanja, jer oni su naši partneri i kolege, koji trebaju preuzeti dio odgovornosti za taj proces. Uz brojne zadatke i obveze, naš mladi prodekan član je Uprave Filozofskog fakulteta i obvezan je informirati studente o svim odlukama Uprave donesenim na sjednicama na kojima je prisutan, a koje su od značenja za studente. Uz to, Branimir je član Fakultetskog vijeća, gdje također sudjeluje u radu i donošenju odluka - kaže doc. dr. sc. Dubravka Božić-Bogović, prodekanica za studijske programe i studente Filozofskog fakulteta.

S našom sugovornicom Branimir Križanec izravno surađuje. Ta im suradnja ne pada teško jer docentica Božić-Bogović predaje povijest, a Branimira, svog studenta, koji je položio sve ispite na studiju povijesti i engleskog, i za pola godine bit će magistar, poznaje već četiri i pol godine.

Inače, Branimir Križanec predsjednik je Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, što je slična, ali ne ista funkcija. U Osijek je na studij došao iz Varaždina. Njegovi su iz ovog kraja i nisu mu nepoznati Osijek i okolica. Osijek mu odgovara kao studentski grad, zadovljan je znanjem koje je stekao na Filozofskom fakultetu, a s obzirom na to da je odabrao nastavnički smjer, nakon završetka studija želio bi raditi u školi. Ponosan je na sudjelovanje u znanstvenom projektu 110 godina generalnog štrajka u Osijeku, koji je rezultirao vrijednom izložbom u Muzeju Slavonije. Predsjednik je udruge Mladi poduzetnik u Ladimirevcima, u sklopu koje je, između ostalog, brendiran lik i djelo legendarnog glumca Fabijana Šovagovića. U slobodno vrijeme svira gitaru.

- Biti student prodekan smatram zanimljivim iskustvom i velika mi je čast što sam upravo ja izabran na tu funkciju. Na mom fakultetu ima više od 1500 studenata, što nije malo i čak 55 različitih kombinacija studijskih programa. To znači da ću imati mnogo posla. Nadam se da će to biti poticaj drugim fakultetima da i oni izaberu svoje studente prodekane - kaže Branimir. Dodaje da student prodekan predstavlja sve studente fakulteta, zastupa njihove interese, mišljenja, zahtjeve i prijedloge, s ciljem podizanja kvalitete i bolje organizacije obrazovnog procesa i ostalih studentskih aktivnosti.

- Zahvaljujući instituciji studenta prodekana ostvaruje se dvosmjerna komunikacija. U suradnji s drugim studentima prikupljam informacije vezane uz studente, studijske programe te unaprjeđivanje nastave i o tome informiram Upravu fakulteta. Također, sudjelujem u radu stručnog kolegija na poziv dekana, kada se raspravlja i donose odluke o pitanjima od iznimnog značenja za studente. Uz to, obvezan sam informirati studente o svim odlukama Uprave fakulteta donesenim na sjednicama kojima nazočim, a koje su značajne za studente - nabraja Branimir.

Njegov je zadatak i koordinacija rada studentskih udruga na fakultetu, poticanje suradnje između Alumni kluba FFOS i Filozofskog fakulteta. Također, Upravi fakulteta podnosit će godišnje izvješće o svim aktivnostima studenata, uključujući aktivnosti studentskih udruga, od kojih je vrlo aktivna ISHA (Udruga studenata povijesti), izdavanje studentskih časopisa, izvannastavne aktivnosti studenata, odlazak studenata u inozemstvo u sklopu Erasmusa i drugih programa te mnoge druge aktivnosti. V. Latinović

VAŽNA JE KOMUNIKACIJA IZMEĐU UPRAVE FAKULTETA I STUDENATA

“Komunikacija između Uprave fakulteta i studenata jako je važna. Na mnogim fakultetima studentski zborovi imaju marginalnu ulogu, a insititucija studenta prodekana nešto je više od Studentskog zbora. Bilo kakve primjedbe i prijedloge vezane uz studente ja primam i izravno upućujem nadležnoj osobi na fakultetu. To je motivacija za studente da se aktivnije uključe u razgovore i rješavaju svoje probleme. Uostalom, studenti će se prije obratiti meni, svom kolegi, nego profesoru ili Upravi fakulteta”, kaže Branimir.

1500

studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strssmayera predstavlja student prodekan