Osijek
GRAFIT KAO PODSJETNIK NA NEMILI DOGAĐAJ U ULICI H. REPUBLIKE

Nepoznati grafiter ovjekovječio policijsko privođenje starice
Objavljeno 16. veljače, 2016.
Prikaz je autentičan. Isprve je, naime, moguće prepoznati tko su likovi na grafitu

Vezani članci

POLICIJSKA BRUTALNOST U SAMOM SREDIŠTU OSIJEKA

Policajac srušio ženu jer je prošla kroz “crveno”?!

INTERVENCIJA MINISTRA U SLUČAJU POLICIJSKE UPORABE SILE U OSIJEKU

Ostojić platio kaznu srušenoj ženi, policajac i načelnik joj se ispričali

Dva mjeseca nakon kontroverznog privođenja starice u Ulici Hrvatske Republike grafiteri su u blizini ostavili podsjetnik na taj događaj, koji je danima punio novinske stupce, eter i društvene mreže.

Podsjetimo, 16. prosinca 2015. pozornost prolaznika i djelatnika u obližnjim poslovnim postorima privukao je rijetko viđen prizor: policajac je srušio staricu na tlo jer se nije osvrtala na njegova upozorenja nakon što je prešla cestu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. U pomoć kolegi ubrzo su došli drugi policajci i nije dugo trebalo da žena završi s lisičinama na rukama. Cijeli je događaj zabilježio “Glasov” fotoreporter Davor Kibel, zahvaljući čemu je javnost doznala što se dogodilo. Rekacije su bile podijeljene: jedni su stali u staričinu obranu, smatrajući da je policajac pretjerao, drugi su isticali kako je postupio po pravilima te da nitko, bez obzira na godine, ne može biti iznad zakona.

Da se preko crvenoga ne prelazi, trebalo bi biti jasno svima, jer kršeći propise ugrožavaš ne samo svoj nego i tuđi život. No mnogi se građani nisu mogli oteti dojmu da je policajčeva reakcija bila neprimjerena, odnosno da je primijenio preveliku silu.

Kako god bilo, danima poslije srušena je žena viđena kako sjedi na obližnjoj autobusnoj postaji, no zamolila je novinare da poštuju njezinu želju da o svemu ne govori za medije.

Ipak, (zasad) nepoznatog osječkog grafitera (ili skupinu njih) događaj se toliko dojmio da se pobrinuo podsjetiti sugrađane na nj. Grafit je, najvjerojatnije, nastao pod okriljem noći, jer u razgovoru sa stanarima u obližnjim zgradama doznajemo kako ga nitko nije vidio dok je radio. Jedno je sigurno - prikaz je autentičan. Isprve je, naime, moguće prepoznati tko su likovi na grafitu, a tu je i policijski slogan “Sigurnost i povjerenje”. Budući da prozori “Glasove” redakcije gledaju na grafit, možemo potvrditi kako je izazvao veliku pozornost prolaznika, od kojih su ga mnogi i fotografirali.

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...

RADIONICA "UĐI U MOJE KONVERSICE"

Je li normalno da dečki plaču?

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

Najčitanije iz rubrike