Regija
“MILIJARDA USTAJE” U VINKOVCIMA I SLAVONSKOM BRODU

“Trend” je ekonomsko
nasilje nad ženama
Objavljeno 14. veljače, 2016.

VINKOVCI/SLAVONSKI BROD - Svake godine djevojke i žene u cijelom svijetu na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža, no, nažalost, toliko ih je izloženo i nasilju. Upravo su se zato učenici osnovnih i srednjih škola diljem svijeta, u oko 207 zemalja, priključili kampanji protiv nasilja nad djecom, djevojčicama i ženama. Vinkovci u međunarodnoj kampanji “Milijarda ustaje” sudjeluju drugi put, a polaznici Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i Srednje strukovne škole Vinkovci plesali su na koreografiju Break the Chein (Prekini lanac). “Zahvaljujemo učenicima koji su u koordinaciji s CESI-jem (Centrom za edukacije, savjetovanje i istraživanje) Zagreb proveli projekt 'Moj glas protiv nasilja' u našem gradu”, kazala je Stefanie Jade Đuraković iz Srednje strukovne škole. Kampanja se oslanja na energiju iz 2013. i 2014. godine, kada se milijarda aktivistica i aktivista okupila u 207 zemalja svijeta da “ustane, protestira i pleše za pravdu” kako bi upozorila na milijardu djece, djevojčica i žena koji trpe nasilje.

Tek nekolicina građana u organizaciji Ženske udruge Brod jučer je na središnjem gradskom trgu, Korzu, više riječju nego plesom te puštanjem balona u nebo, upozorila da je svaka treća žena na svijetu žrtva nasilja. “Četvrtu godinu zaredom na Valentinovo i brodska ženska udruga želi podsjetiti na činjenice da će jedna od tri žene na planetu tijekom života biti silovana ili pretučena. Idealna bi bila prevencija već od vrtićke dobi, jer smo mi društvo u kojem se žene neravnopravne rađaju”, predlaže Anamarija Matanović iz Udruge Brod i dodaje: “Zahvaljujući medijima ljudi više prepoznaju fizičko nasilje i nešto češće reagiraju, no 'u trendu' je ekonomsko nasilje. Žene se rjeđe zapošljavaju, manje su plaćene za iste poslove, često su ovisne o partnerima... i stoga zlostavljane.”

Potporu ženama došla je dati Irena Kladnik: “U našem društvu čini se da institucije ne obavljaju posao na najbolji način, a i susjedi zatvaraju oči pred problemima, premda bi mogli i trebali prijaviti nasilje.” Vremešni Ivan Brezić je sa suprugom Milicom izišao na kavu i u nedjeljnu šetnju. Čudi se slabom odazivu građana na najavljenu akciju. U dugogodišnjem uspješnom braku, ne razumije i ne prihvaća one koji su nasilni prema ženama. “Nismo više u feudalizmu. Žene ne trebaju šutjeti i trpjeti nasilnike”, kazao je. M. Kokaj/M.Radošević

Trpe i 15 godina

Godišnje se u Udrugu Brod javi 700 žena s problemima seksualnog, fizičkog, psihičkog i ekonomskog nasilja. U Hrvatskoj u protekih mjesec ubijene su četiri žene, a u posljednjih godinu dana 16 žena raznih generacija ubili su muškarci s kojima su bile u partnerskoj ili obiteljskoj vezi. Istraživanja pokazuju kako žene trpe razne oblike nasilja i 10 do 15 godina prije nego što odluče tražiti pomoć. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, a policija zbog nasilja u obitelji prosječno intervenira 30 puta na dan.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike