Zdravlje
VJEŽBE NAKON OZLJEDE KOLJENA I OPERACIJE SU KOMPLEKSNE

Bitno je vježbati lagano i oprezno
Objavljeno 15. veljače, 2016.
Vježbe će na početku biti nelagodne, ali će ubrzati oporavak

Koljeno je građeno od tri kosti: natkoljenične (femur), goljenične (tibia) i ivera (patela). Kao zglob, koljeno je vrlo pokretljivo.

Mogući pokreti su fleksija (savijanje), ekstenzija (pružanje) te vanjska i unutarnja rotacija. Ligamenti kao pasivni stabilizatori koljena omogućuju te kretnje. Ligamenti koljena su: medijalni kolateralni ligament, lateralni kolateralni ligament, prednji križni ligament i stražnji križni ligament. Između kosti su ovalni jastučići (nalik na polumjesec) koji se nazivaju i meniskusi. Poznajemo medijalni i lateralni. Kada govorimo o koljenu, ne smijemo ne spomenuti mišić kvadriceps. Veliki četveroglavi mišić izvodi pokret opružanja koljena (ekstenzije). Bez njega ne bismo mogli hodati ni obavljati aktivnosti svakodnevnog života. A također je važan stabilizator koljena. Čine ga: rectus femoris, vastus lateralis, vastus intermedius i vastus medialis.

NAJČEŠĆE OZLJEDE ZGLOBA KOLJENA:

ozljede ligamenata

ozljede meniskusa

hondromalacija patele

osteoartirtis

“zlokobni trijas”

trkačko koljeno

VJEŽBE NAKON OPORAVKA:

Vježbe nakon bilo koje ozljede i operacije su kompleksne. Naravno, na početku je bitno raditi lagano i oprezno. Obavezno je smanjiti oteklinu, pa početi pasivno razgibavanje (kinetek) te izometričke kontrakcije kvadricepsa. Izometričke vježbe (statičke kontrakcije) vježbe su u kojima nema pokreta, ali se mišić kontrahira (mišić se ne skraćuje, ali se povećava tonus). Vježbe će na početku biti nelagodne, ali će ubrzati oporavak te utjecati na smanjenje postoperativnih tegoba. U ranoj fazi sve vježbe poput čučnja, iskoraka te skakanja i trčanja NE SMIJU SE RADITI.

Poslije se dodaju vježbe u svim pokretima te se uključuju i ostali mišići tijela (naročito abduktori, adduktori, stražnja loža). Osoba se vraća normalnom hodu. Provode se vježbe ravnoteže, vježbe propriocepcije, razne stabilizacije koljena, provode se elektrostimulacije mišića te ostale fizikalne procedure, vježbe istezanja. Preporučljivo je i plivanje te sobni bicikl.

Osobe koje su imale ozljede koljena itekako mogu nastaviti ići na rekreaciju, samo je potrebno instruktoru uvijek naglasiti problem te pronaći odgovarajuću grupu za sebe, gdje neće biti velikog opterećenja za koljeno. Također važno je dobro se zagrijati, pravilno izvoditi vježbe, izbjegavati one koje smetaju, slušati svoje tijelo te se dobro istegnuti.

Martina SLIVONJA, bacc. physioth.

Važno je dobro se zagrijati, pravilno izvoditi vježbe, izbjegavati one koje smetaju, slušati svoje tijelo te se dobro istegnuti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa