Regija
U KAPELICI SV. ANE ZVONI ZVONO IZ DURBACHA

Duga Međa zahvalila vlč. Ivanu
Džambiću za darovano zvono
Objavljeno 12. veljače, 2016.

DUGA MEĐA - U sklopu blagdana blaženog Alojzija Stepinca, u kapelici svete Ane, u Dugoj Međi, održana je mala svečanost podjele zahvalnice vlč. Ivanu Džambiću, župniku župe Messbah-Durbach, koji je 1992. godine u vrijeme Domovinskog rata, kada je krenula inicijativa za gradnja kapelice svete Ane, donirao zvono za kapelicu. Zahvalnicu je u ime mještana Duge Međe uručio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Darko Eichler.

- Na inicijativu naše udruge, Duga Međa uručuje ovu zahvalnicu vlč. Džambiću za nesebičnu pomoć našem mjestu - donaciju zvona za kapelicu svete Ane. Hvala mu od srca, ovo je mali znak pažnje i naše zahvale – rekao je Eichler.

Velečasni Džambić ispričao je kako je do ove donacije došlo.

- U mome selu u Durbachu u Njemačkoj, poslije Drugog svjetskog rata trebalo je sagraditi crkvu za sve katolike, vjernike, koji su u to vrijeme pobjegli od komunizma i došli u te krajeve. Sagrađena je crkva Dvanaest apostola, koju sam ja za vrijeme svoga župnikovanja 1992. obnovio i restaurirao. U sklopu obnove skinuli smo staro zvono koje je bilo malo pa smo kasnije postavili dva velika nova. Ostalo je pitanje kamo sa starim zvonom. Kada me je Crkveno vijeće pitalo za prijedlog, rekao sam kako bi bilo dobro donirati to naše staro zvono jednoj od crkava koje su stradale u ratu. U razgovoru sa svojim šogorom Slavkom Stiblikom iz Zdenaca saznao sam da se gradi kapelica u Dugoj Međi i odlučili smo to zvono donirati ovom mjestašcu. I meni samom ovaj je kraj poznat, često sam u to vrijeme bio u Hrvatskoj i bilo mi je jako drago da sam mogao pomoći. Ja sam poslao to zvono u Dugu Među neka skuplja narod Božji na njegovu slavu, neka zvoni i dalje i ljude čuva i u radosti i u žalosti – rekao je vlč. Džambić.

Uručenju zahvalnice nazočili su i načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić te predsjednica Općinskog Vijeća Vidica Kovačević.

Mještani Duge Međe, koji su napunili kapelicu, pljeskom su zahvalili vlč. Džambiću, a u sklopu blagdana svetu misu za kardinala Stepinca služili su župnik orahovački, vlč. Željo Strnak te župnik feričanački, vlč. Vicko Obradović. V. Grgurić

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana