Regija
PROJEKT BELIŠĆANSKE TVRTKE HIDROBEL

Uskoro sustav odvodnje
vrijedan 6,6 milijuna kn
Objavljeno 13. veljače, 2016.

TIBORJANCI – Do sredine ove godine trebala bi početi, a do kraja ove godine završiti gradnja dugoočekivanog sustava odvodnje i kanalizacije u belišćanskom prigradskom naselju Tiborjanci čija je vrijednost oko 6,6 milijuna kuna.

Kako doznajemo, riječ je o projektu u sklopu Operativnog programa Zaštite okoliša – Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, a u kojeg zajednički ulaze Grad Belišće i Općina Marijanci te glavni nositelj, tvrtka Hidrobel iz Belišća, i čija je ukupna vrijednost 17.036.348,90 kuna bez PDV-a.

Od istog iznosa, nepovratna sredstva EU-a iznose 11.655.350,00 kuna, nacionalna komponenta u njemu sudjeluje s 5.380.998,90 kuna, Hrvatske vode s 3.677.364,01 kunom, a Grad Belišće i Općina Marijanci 1.703.634,84 kune. Istim će projektom uz Tiborjance, kanalizacijska mreža biti sagrađena i u Marijancima i Kunišincima.

Priča je počela nakon što je sredinom prošle godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo Poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu Operativnog programa Zaštita okoliša – Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i odvodnje. Nakon što je s njim upoznato i Gradsko vijeće Belišća na jednoj od sjednica, Hidrobel se kao javni isporučitelj vodnih usluga prijavio na natječaj s partnerima Gradom Belišćem i Općinom Marijanci za projekt pod nazivom “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Gat, područje aglomeracije Grada Belišća i Općine Marijanci” kojim je obuhvaćena gradnja kanalizacijske mreže u Tiborjancima, Marijancima i Kunišincima.

Službena potvrda o odobrenju projekta iz Ministarstva poljoprivrede stigla je krajem prošle godine, a nedavno su dobre vijesti “podebljane” i Odlukom Ministarstva poljoprivrede u kojoj stoji da će se projekt financirati novcem EU-a. Nakon potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama slijedi procedura javne nabave i njezinim okončanjem radovi na projektu mogu početi.

Valja naglasiti i da je sustav odvodnje i kanalizacije u Tiborjancima tek mali segment golemog projekta pod nazivom FASEP koji financira EU i koji je vrijedan više od 330 milijuna kuna, a kojim se želi urediti sustav vodoopskrbe i odvodnje. U sklopu tog projekta u koji je uključen i Grad Belišće rekonstruirat će se vodoopskrbni sustavi Valpovo i Belišće te sagraditi sustav odvodnje aglomeracije Gat u sklopu kojeg je već sagrađena kanalaizacijska mreža za Veliškovce i Gat vrijedna oko 4,3 milijuna kuna.L.Aničić

Službena potvrda o odobrenju projekta iz Ministarstva poljoprivrede stigla je krajem prošle godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike