Regija
PREDSJEDNIK HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE:

Vrijeme je da se središnja
vlast pozabavi Slavonijom
Objavljeno 13. veljače, 2016.

SLAVONSKI BROD - Slavonija je generalno zapostavljana od svih hrvatskih vlada. Krajnje je vrijeme da se središnja vlast ozbiljno pozabavi pitanjem njezina razvoja, izjavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović prilikom jučerašnjeg prvog posjeta Slavonskom Brodu i sastanka s članovima Gospodarskog vijeća, predstavnicima Županije i Grada, Strojarskog fakulteta i Lučke uprave. Podsjetio je na zapostavljenost Slavonije od rata do danas zbog čega je gospodarstvo na iznimno niskoj razini, premda su potencijali iznimno veliki. Očekujući od nove vlade više interesa, Burilović je kazao kako HGK kao krovna institucija i kao korektiv prema izvršnoj vlasti stoji na raspolaganju svim gospodarstvenicima.

- Jako je puno propisa i zakona koji se često mijenjaju i koji muče gospodarstvenike, kroz šumu pravnih nesigurnosti teško je podignuti gospodarstvo - rekao je navodeći i ohrabrujuće podatke porasta izvoza, turizma, proizvodnje... Prve naznake poslovanja na području Županije brodsko-posavske potvrđuju kako je prošla godina bila iznimno teška.

- Podatci su lošiji nego godinu prije, a uzrok je manjak poslova na hrvatskom tržištu, izlazak na strana tržišta (neočekivani troškovi), pa u idućem razdoblju očekujemo bolju situaciju. A u tome može pomoći HGK - kazao je predsjednik Županijske komore Drago Čugura. HGK se proteklih godina više bavio sam sobom, no prošlogodišnjom reorganizacijom otpušteno je oko 30 posto zaposlenih, više se radi u korist gospodarstvenika, pa i Čugura očekuje da će HGK ispuniti svoju svrhu informacijske mreže i ulaznice na nova tržišta za gospodarstvenike. Boljim gospodarskim rezultatima možda će pridonijeti i najnovije imenovanje pomoćnika ministra gospodarstva Ivana Sertića iz Nove Gradiške - drži župan Danijel Marušić, vjerujući kako se neće ostvariti “kletva” da onaj tko ode u Zagreb zaboravi odakle je došao.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad