Novosti
LJEKARNICI UPOZORAVAJU NA PRODAJU PUTEM INTERNETA:

Prijeti nam opasnost od lažnih tableta
za mršavljenje i lijekova za potenciju
Objavljeno 12. veljače, 2016.
Građanima prijeti opasnost od lažnih lijekova za potenciju i tableta za mršavljenje

Nacrt Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na malo na daljinu putem Interneta ipak se neće slati u daljnju proceduru, odnosno prije nego što se provjeri sve što je potrebno, odlučio je tako novi ministar zdravlja Darko Nakić, a nakon negodovanja farmaceuta u vezi s internetskom prodajom lijekova.

Početkom tjedna Hrvatska ljekarnička komora izvijestila je svoje članove da je, sukladno zaključcima Vijeća i Glavne Skupštine Komore, stavila primjedbe na nacrt Pravilnika i pozvalo farmaceute da stave svoje primjedbe na Pravilnik, odnosno da podrže primjedbe Komore.

Dostava u ljekarne

Početkom veljače uputila je dopis ministru Nakiću za odgodu donošenja Pravilnika. Struka, smatraju, mora imati pravo odlučivanja kako će se u Hrvatskoj provoditi prodaja bezreceptnih lijekova putem interneta i to stoga što će prodaju moći obavljati isključivo ljekarne. Mišljenja su da se lijek koji se naručuje ili kupuje putem interneta može izdati isključivo u ljekarni, a ne dostavom na kućne adrese naručitelja. Tome u prilog ide i činjenica, smatraju u HLJK-u, što uputa o lijeku priložena u pakiranju često nije razumljiva osobama koje nisu zdravstveni djelatnici pa je potreban razgovor s ljekarnikom. Dužnost je ljekarnika, ističe HLJK, da u izravnom kontaktu s pacijentom upozori na moguće kontraindikacije i nuspojave lijeka te osigura ispravno izdavanje. Prijedlogom Pravilnika nije riješeno ni pitanje kako spriječiti djecu, odnosno maloljetnike da naručuju lijekove putem interneta, a što dovodi u pitanje ne samo zdravlje korisnika, već i odgovornost ljekarnika.

Zahtjevi ljekarnika

S ovim nacrtom Pravilnika kojeg je bivši ministar Siniša Varga potpisao posljednji dan svoga mandata, upoznata je i magistra Marija Škrobar, zamjenica ravnatelja Ljekarni Osijek. Kaže da je struka podržala internet-ljekarništvo, no isključivo uz uvjet da se naručeni lijekovi podižu u ljekarni.

- To je i ranije bio stav ljekarništva. U Hrvatskoj ljekarničkoj komori trenutačno se traži javno mišljenje članova, točnije nas farmaceuta i potom će se Ministarstvu zdravlja dostaviti naš stav i prijedlog. Međutim, osobno smatram da ćemo mi farmaceuti lošije proći zato što je u većini europskih zemalja uobičajen takav princip rada. Moguće je da ćemo ostvariti svoje zahtjeve i da ćemo se usuglasiti te da će naposljetku taj stav biti prihvaćen, no još uvijek ništa sa sigurnošću ne znamo - poručila je Škrobar.

Jedan od osnovnih razloga koji zabrinjavaju farmaceutsku struku jest količina lijekova koji se često zloupotrebljavaju, primjerice paracetamol s kojim eksperimentira mlađa generacija. Tu su i lažni lijekovi za potenciju, krivotvorene tablete za mršavljenje, ali i laksativi koje je moguće nabaviti bez recepta. Stoga je jedinstven stav struke, a kojeg je nedavno potvrdio predsjednik HLJK-a Mate Portolan, da mjesto izdavanja može biti isključivo ljekarna.

Podsjetimo, stav struke isti je od početka pripreme Pravilnika, točnije od listopada 2014. godine. I tada su upozoravali da su bezreceptni lijekovi škodljivi, a kriva svrha lijeka može donijeti neželjene posljedice. Predsjednik Portolan i tada je naglasio da bi država trebala zaštititi stanovnike od mogućeg dobrog biznisa trgovanja lijekovima i imati visok stupanj odgovornosti. Štetne posljedice mogle bi se spriječiti tek izdavanjem lijeka uz nadzor zdravstvenih djelatnika, a od čega članovi HLJK-a ne odustaju.

Marija MIHELIĆ
“LIJEK NIJE ROBA”

Kako bi se usprotivili liberalizaciji bezreceptnih lijekova i puštanju njihove prodaje na internet, Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko farmaceutsko društvo i Farmaceutsko-biokemijski fakultet pokrenuli su kampanju s nazivom “Lijek nije roba”, a glavna poruka te kampanje upravo je uloga stručnosti ljekarnika u postupku izdavanja bezreceptnih lijekova, ali i velik rizik od krivotvorina. Također, navode i slabu educiranost građana o sigurnoj uporabi lijekova. Portal Ljekarnik ispitao je gotovo 4600 pacijenata i 755 zdravstvenih stručnjaka i iako je pokazao liberalizaciju drukčiju od one koja se propagira u kampanji, još uvijek je 60,6 posto zdravstvenih stručnjaka suglasno da se lijekovi izdaju isključivo u ljekarnama. I 38 posto pacijenata bili su mišljenja da lijekovi naručeni na internetu nisu djelotvorni kao oni koji se izdaju u ljekarni.

BOLJA ZAŠTITA GRAĐANA OD KRIVOTVORENIH LIJEKOVA

Europska unija planira sigurnost lijekova dodatno pojačati uvođenjem novih obveznih značajki, primjerice jedinstvene identifikacijske oznake i zaštite od otvaranja. Kako je priopćila Europska komisija, takve sigurnosne značajke štitit će europske građane od prijetnji zdravlju koje predstavljaju krivotvoreni lijekovi koji mogu sadržavati sastojke, uključujući djelatne tvari, niske kvalitete, ili u neodgovarajućoj količini. Sigurnosnim značajkama jamčit će se autentičnost lijeka, od čega će koristi imati i pacijenti i farmaceuti, a ojačat će se i sigurnost lanca opskrbe lijekovima – od proizvođača i distributera do ljekarni i bolnica. Europska komisija dopunila je Direktivu o krivotvorenim lijekovima (2011/62/EU), kojoj je cilj spriječiti dostupnost krivotvorenih lijekova bolesnicima, omogućiti građanima EU-a kupnju lijekova na internetu iz pouzdanih izvora te zajamčiti korištenje samo visokokvalitetnih sastojaka u lijekovima dostupnima u EU.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja