Kultura
NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI NAJAVLJENA SURADNJA OSIJEKA I SLAVONSKOG BRODA

Godina slavne balerine Mije Čorak Slavenske
Objavljeno 12. veljače, 2016.

OSIJEK - Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku jučer je predstavljen Interdisciplinarni znanstveno-umjetnički skup “Mia Čorak Slavenska”, kao prvi u nizu projekata UAOS-a u 2016. - godini Slavenske, najavila je prof. dr. Helena Sablić Tomić, dekanica UAOS-a . Uz dekanicu, na konferenciji su sudjelovali izv. prof. art. Maja Đurinović, voditeljica projekta 2016. - godina Mije Čorak Slavenske, dr. Irena Krumes Šiminić, s Fakulteta odgojnih i obrazovnih znanosti u Osijeku, dislocirani studij u Slavonskome Brodu, i Hrvoje Špicer, ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić”.

Dekanica Sablić Tomić istaknula je kako joj je osobito drago što je Vijeće UAOS-a prihvatilo da se 2016. proglasi godinom Mije Čorak Slavenske, tijekom koje će se svaki mjesec organizirati predavanja, projekcije filmova i koreografije sa studentima u različitim gradovima Hrvatske, počevši u Osijeku i Slavonskome Brodu.

- Skup će se održati 19. veljače u Osijeku i 20. veljače – na sam stoti rođendan prve hrvatske primabalerine i jedne od najvećih svjetskih balerina 20. stoljeća, u njezinu rodnom Slavonskom Brodu. Dvodnevni skup okupit će osobe iz teorije i prakse: plesa, kazališta, povijesti, povijesti umjetnosti, književnosti, filma, kulturologije, pedagogije, koji će zajednički prepoznavati vrijeme i prostore u kojima je, s više ili manje radosti i priznanja djelovala Slavenska, otkrivati poveznice i utjecaje, umjetnički i društveno-politički kontekst, moguće uzroke i posljedice u nemirnom tijeku umjetničkog i osobnog života te, formalno gledajući, hrvatsko-američke, zapravo, svjetske plesne umjetnice - rekla je izv. prof. art. Maja Đurinović, voditeljica projekta. Đurinović obećava silno zanimljive teme i autentične pristupe iz navedenih područja, što će se tijekom godine, u cjelini ili djelomično, u obliku sažetka ili osvrta, nastojati objaviti i na plesnojsceni.hr.

Dr. Irena Krumes Šimunović naglasila je kako joj je iznimno draga suradnja s UAOS-om na ovome projektu te ističe važnost ovog interdisciplinarnog znanstveno-umjetničkog skupa, koji će se održati u dva grada i na dva fakulteta i povezati profesore i stručnjake iz različitih znanstvenih i umjetničkih područja.

Nazočnima se obratio i Hrvoje Špicer, ravnatelj KKD-a “Ivana Brlić Mažuranić” u Slavonskome Brodu, u kojoj se od 2004. godine organiziraju Dani plesa, od 20. do 27. veljače, upravo u spomen na primabalerinu Miju Čorak Slavensku, koja je u američkome tisku ušla među top deset balerina svih vremena, a o kojoj je 2015. godine snimljen film nagrađen Emmyjem “Mia: Dancer's journey”. Špicer u bogatome programu ovogodišnjih, 13. Dana plesa u povodu 100. obljetnice rođenja Mije Čorak Slavenske ističe datum 23. veljače 2016., kada će biti održana gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala, na kojoj će sudjelovati HNK u Osijeku, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK u Splitu te HNK u Zagrebu. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike