Kultura
VELIKIM KORACIMA USUSRET VELIKOM IZAZOVU

HAM: Željeli smo kandidaturu skrojenu po mjeri Osijeka
Objavljeno 12. veljače, 2016.
Istaknuti ono po čemu smo posebni bio je savjet iskusnih gostiju iz češkoga Plzena

Samo dan nakon predaje završne prijavne knjige za Europsku prijestolnicu kulture 2020., Osijek je u svečanom foajeu HNK-a jučer ugostio Petra Šimona i Radovana Auera, članove Organizacijskog odbora EPK Plzen 2015., ali i tročlani tim iz Novoga Sada, grada s kojim Osijek partnerski planira neke projekte i koji će podržati u kandidaturi godinu kasnije.

Prije nego što su gosti iz Plzena prenijeli svoja dobra iskustva, Ljerka Hedl, dugogodišnja članica Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture i djelatnica Gradskoga poglavarstva, ukratko je iznijela svoje dojmove sa studijskog putovanja u Plzen, ali se i osvrnula na 15 održanih OLJK-ova i tri nulta Ljeta u Tvrđi, na kazališne hitove poput “Bistrog viteza Don Quijotea od Manche”, kojega je 1999. režirao Zlatko Sviben, preko “Cyrana de Bergeraca”, “Rozosencrantza i Guildensterna”, “Unterstadta”...

Kratko se na posjet Plzenu, iz pozicije povjesničarke umjetnosti, osvrnula i doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki s Umjetničke akademije.

Brojni su okupljeni jučer ipak najpozornije slušali savjete čeških gostiju. Radovan Auer dvije je godine bio voditelj marketinga, a Petr Šimon čak je osam godina proveo u timu i bio zadužen za međunarodne projekte. Prije titule EPK, Plzen, grad sa 180 tisuća stanovnika, bio je najpoznatiji po pivu, pa je promijeniti tu prvotnu sliku bio jedan od ciljeva. Rad na pripremi za EPK počeo je osam godina ranije sa samo tri člana, naglasio je Petr Šimon (a i dogradonačelnik Vladimir Ham kasnije je rekao kako su Osječani počeli još 2012.). Plzenu su se vrijeme i trud itekako isplatili. Novčano je to značilo 40 milijuna eura, i to samo od turizma, što je itekako pokrilo budžet utrošen za program, a koji je bio najskromniji u povijesti EPK-a - nešto više od šest milijuna eura za programe 2014. i 2015.

Više od milijun posjetitelja privuklo je 600 različitih programa. Neke od tih Plzen je uspio i trajno baštiniti, zadovoljno je rekao Petr Šimon.

Takve nade sigurno vode i osječki tim, kojemu je na čelu dogradonačelnik Vladimir Ham. Za nešto više od mjesec dana (23. ožujka) u Zagrebu će 10-eročlana ekipa pokazati vrhunsku kondiciju na panelu nezavisnih stručnjaka. Prije toga Osijek će posjetiti komisija i uvjeriti se je li sve onako kako su napisali u prekjučer predanoj završnoj prijavnoj knjizi, tzv. Bibliji, po kojoj će se kultura u gradu Osijeku održavati i živjeti i u pripremnom, ali i u vrijeme EPK-a, osvoji li grad tu titulu.

- Potiho smo napravili inkluziju svih slojeva kreativaca i kulturnjaka, a na krilima priče o EPK-u, uranila je i priča o OLJK-u - najavio je zadovoljno Ham, pozvavši sve koji imaju ideju da ju slobodno prijave na mrežnoj stranici osijek2020.eu, preko obrasca Imam ideju.

Na sjednici Gradskoga vijeća demonstriran je konsenzus, jednoglasnom podrškom završnoj prijavnoj knjizi, što potvrđuje da će bilo koja vlast koja 2020. bude u gradu stajati iza projekta, dodao je Ham.

Istaknuti ono po čemu smo posebni bio je savjet čeških gostiju, što je osječka ekipa, tvrdi Vladimir Ham, upravo i radila, naglasivši da je Osijek najmultikulturalniji i najmultikonfesionalniji grad u Hrvatskoj.

- Neki od gradova kandidata, čak i u Hrvatskoj, radili su pomalo generičke modele koji se mogu primijeniti na gotovo svaki grad. To nije ono što je Osijek želio, nego kandidaturu skrojenu po mjeri Osijeka, svim kapacitetima i onim što nas čini gradom kakav jesmo: unikatnima. Kreativne industrije koje su kod nas najizraženije kroz IT sektor također su posebnost o kojoj se već na međunarodnoj razini priča i dio su kandidature, kao i sprega urbanog središta i pretežito ruralne regije - zaključio je Vladimir Ham.

Narcisa VEKIĆ
SPEKTAKL ZA POČETAK OLJK-a 2016.?!

Spektakl za početak (na tragu prošlogodišnjeg mjuzikla “Mamma Mia”), inovativnost, ravnopravnost programa (nema velikih i malih).... samo su neke od želja Organizacijskog odbora OLJK-a (čiji će predsjednik i članovi uskoro biti imenovani), a koje je na jučerašnjem okupljanju u HNK-u iznijela prošlogodišnja predsjednica Dražena Vrselja.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike