Regija
PROIZVODNJOM SIRA DO BRŽEG RURALNOG RAZVOJA

Slačanac: Sirove s OPG-ova treba
brendirati, a tehnologiju standardizirati
Objavljeno 11. veljače, 2016.

VINKOVCI - Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije nastoji potaknuti obiteljska poljoprivredna gospodarstva na ulaganje u proizvodnju sira radi bržeg ruralnog razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Budući da je sir nutritivno visokovrijedna namirnica, gastronomska delicija i neizostavni dio svih svjetskih kuhinja, njegova proizvodnja kruna je mljekarske proizvodnje. U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka, Odjel je organizirao i sufinancirao edukaciju o proizvodnji sira na OPG-ovima, koja je održana u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, a nazočilo joj je 20-ak zainteresiranih.

Teorijski i praktično prezentirana je proizvodnja više vrsta sireva, a nakon završetka radionice svi su polaznici dobili certifikate. Predavači su bili dr.sc. Vedran Slačanac i dr.sc. Mirela Lučan.

- Proizvodnja sira na OPG-ovima dosta je razvijena, sve regije Hrvatske dobro su pokrivene. Kvalitete sira je dosta visoka, no moramo raditi na standardizaciji tehnoloških postupaka proizvodnje kako bi u svakom trenutku za određeni sir znali točne standarde i tehnološki postupak i, ono što je u Hrvatskoj najmanje razvijeno - brendiranje sireva, na čemu moramo posebno raditi. Edukacija traje 64 sata, i teorijski i praktični dio, slijedi izložba sireva i ocjenjivanje, nakon čega naši polaznici dobiju certifikat koji vrijedi na EU tržištu - kazao je dr.sc. Vedran Slačanac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Odjel za mljekarstvo.

Ivan Kostić, mljekar iz Starih Mikanovaca, istaknuo je kako je na radionici puno toga naučio. Zadovoljni naučenim su i Ivan i Dijana Sudar iz Ivankova, koji su prezentirali proizvodnju tvrdog sira.

- Pravili smo naš tradicionalni sir, po našoj recepturi, a željeli smo i postupak usporediti s onim što smo do sada naučili. Naš je OPG mali, a proizvodnjom sira bavimo se pet godina. Preradimo oko 30.000 litara mlijeka, što bi na godišnjoj razini bilo oko dvije tone sira. Našu proizvodnju baziramo na dimljenom tvrdom siru, koji zahtijeva dosta ručnog posla. On je specifičan po okusu i aromi, a trajan je proizvod tako da može ostati dugo dok ne dođe do kupca. Ulaganja nemamo nikakvih jer nema nikakvih dodataka, nema kemije, samo čisto kravlje mlijeko i sol. Tržište je za sada na kućnom pragu jer nemamo još neku veću količinu sira. Za tržište pravimo i svježi sir i jogurt - kazao je Ivan Sudar. Mario Kokaj

Koristan certifikat

Certifikatom će OPG-ovi podignuti vrijednost svog proizvoda te uspješnost ako se odluče na kandidiranje za podmjeru 4.2 Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Potpore za ove aktivnosti predviđene su u Programu ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Polaznici dobiju certifikat koji vrijedi na EU tržištu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike