Regija
KOMASACIJA ZAINTERESIRALA POLJOPRIVREDNIKE GUNDINAČKE OPĆINE

Ako netko u komasaciju ulazi s plodnom oranicom, ne može izići sa šikarom
Objavljeno 12. veljače, 2016.

GUNDINCI - Među pet lokacija u Hrvatskoj na kojima Agencija za poljoprivredno zemljište predstavlja pilot-projekt komasacije, Brodsko-posavsku županiju predstavlja „najpoljoprivrednija“ općina - Gundinci, općina koja je i odabrana zbog specifičnih problema s poljoprivrednim zemljištem. Komasacija se provodi radi okrupnjivanja posjeda i katastraskih čestica u veće i pravilnije, radi njihovog ekonomičnijeg iskorištavanja. Osim malih i usitnjenih posjeda općine su odabirane i prema ostalim kriterijima – stanja u zemljišnjim knjigama, stanju Arcoda, upisnika – koliko poljoprivrednika ima i kojim se kulturama bave. Cilj je pokazati kako Zakon o komasaciji funkcionira u praksi, a komasacija se provodi tako da svaki sudionik dobije što više okrupnjeno i zaokruženo zemljište, da se urede kanalske i putne mreže.

U općinskom prostoru krcatom zainteresiranim poljoprivrednicima govorila je ravnateljica Agencije Blaženka Mičević. Podsjetila je kako su na slavonskom području učinci komasacije uglavnom bili negativni jer su ih pokretali bivši PIK-ovi, čija je svrha bilo okrupnjavanje društvenog zemljišta.

- Sada su se ciljevi promijenili. Sveukupno državno i privatno poljoprovredno zemljište koje jedna općina ima ulazi u komasaciju, a ona ne znači samo okrupnjivanje parcela. To je tehnički postupak kojim se stvaraju povoljniji uvjeti za poljoprivredu, time se smanjuju poljoprivrednikovi ulazni troškovi u proizvodnji - rekla je Mičević, naglasivši kako općine moraju biti spremne povlačiti novac iz ruralnog razvoja u kojem je na stavci komasacije osigurano 32 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U Gundincima je dio općine komasiran već ranije, a sada se radi ostatak.

- Sretan sam što je naša općina upala u pilot-projekt jer je ovo isključivo poljoprivredni kraj s dosta mladih proizvođača. Komasacija je ovdje provedena davne 1938. godine, a doživljavana je kao otimačina. Međutim, danas je to prednost u proizvodnji čovjeku koji, primjerice, obrađuje 80 hektara na 25 parcela udaljenih desetak kilometara, zadovoljno je predstavljanje projekta prokomentirao načelnik Ilija Markotić. I Gundinčani pozdravljaju projekt. Stočar Mirko Kadić obrađuje 45 hektara čak u tri općine.

- Vozim se i devet kilometara pa sam zainteresiran za komasaciju, posebice što kod nas probleme sa zemljom ne možemo riješiti već dvadeset godina - kaže. Slično razmišlja i Marijan Lučić, svinjogojac sa 100 krmača koji obrađuje 80 hektara zemlje što je, kaže, jedva dostatno.

- Dio je dobrano rascjepkan. Kad idem u kontrolu usjeva motorom napravim krug od 35 kilometara oko parcela. Komasacija je dobro došla, mada su nešto stariji emotivno vezani uz djedovinu koje im se nije lako odreći pa baš i nisu blagonakloni, jer boje se što će dobiti kao zamjenu za svoju zemlju - kaže Lučić.

Mičević objašnjava kako svi u komasaciju ulaze i izlaze s jednakom površinom.

- Dakle, ako netko u komasaciju ulazi s plodnom oranicom ne može izići sa šikarom ili močvarom. Nitko nikome ništa ne uzima. U postupku komasacije svi mogu svoje zemljište zamijeniti ili prodati, a tu ulaze i ugovori o zakupu državnog zemljišta - naglašava ona.Marija Radošević

Općine mogu povući novac iz ruralnog razvoja, u kojem je na stavci komasacije osigurano

32

milijuna eura

Bez troškova

Postupkom komasacije pomaže se poljoprivrednicima da bi se pomoglo cijeloj poljoprivredi. Njezin nusprodukt je sređeno stanje u katastru i zemljišnjim knjigama. No možda je za poljoprivrednike najvažnija činjenica da oko komasacije ne snose nikakve troškove. Podmiruju se iz proračuna i sredstava ruralnog razvoja. Komasacija je, uvjerava Mičević, poboljšanje uvjeta života poljoprivrednika, a u tijeku je izrada petogodišneg plana svih općina koje trebaju ući u komasaciju.

Možda ste propustili...

BAGERI STIGLI, NA JEZERU POČELI RADOVI

Uklonjeni montažni restoran i terasa

TRČAO I ŽUPAN ANDROVIĆ

Ultramaraton "Glasnika istine"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

PREGRŠT ZABAVNIH SADRŽAJA

Počela montaža klizališta na trgu