Objavljeno 12. veljače, 2016.
DARKO MARIĆ OGLEDNI PRIMJER KAKO SE OPSTAJE RADOM, ULAGANJIMA I PRAĆENJEM TRENDOVA
VRBANJA - Darko Marić iz Vrbanje, koji se poljoprivredom bavi gotovo četiri desetljeća, već je odavno shvatio da slavonska zemlja nije Bogom dana samo za kukuruz, soju i pšenicu već i za uspješno bavljenje povrtlarstvom. Danas je najpoznatiji proizvođač vrhunske začinske paprike ekstra kvalitete u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Marići iz godine u godinu proširuju i razvijaju proizvodnju, uvode nove kulture i tehnologije i ogledan su primjer kako se kontinuiranim radom, stalnim ulaganjima i praćenjem trendova od poljoprivrede može sasvim pristojno živjeti i napredovati. Naporno, kaže, jest, puno se radi, ali kad krenu narudžbe, trud i muka pretvaraju se u ponos. Radi ekonomske isplativosti neumorno istražuju i eksperimentiraju kako bi osuvremenili i povećali proizvodnju. Ove će se godine okušati i u proizvodnji zelenog graha koji će zasijati na dva hektara za poznatog kupca. No, u planu su, otkriva nam Darko Marić, još neke nove kulture jer se proizvodnja začinske paprike u posljednje vrijeme omasovila i ako želi napredovati, mora ići dalje i okretati se i drugim vrstama proizvodnje.
Papriku je, kaže, predvidio na sedam jutara, no još će odlučiti koliko će zasijati. Ovih dana ide u nabavu novih sorti sjemena za pokuse kako bi provjerio urod, boju i ljutinu paprike i zasijao ono najkvalitetnije.
Prošlom proizvodnom godinom Marići i nisu zadovoljni. Zbog problema s navodnjavanjem prinos paprike drastično je smanjen, ali je zato zbog puno sunca kvaliteta bila vrhunska. A i potražnja kupaca lani je bila slabija nego inače.
- Proizvodnja paprike se proširila. Dosta je novih ljudi na ovom području krenulo u proizvodnju. Nemaju oni tako velike površine, ali ako njih desetak posije i frtalj jutra, i to se osjeti u prodaji, dovoljno je da paprikom opskrbe susjede, prijatelje… Bili smo dogovorili i cijenu koje ćemo se držati, ali neki nisu poštovali dogovor i prodavali su je jeftinije. No dobro, to je sastavni dio života. Svatko ima pravo svoju robu prodati kako hoće - kaže.
Napominje da je u toj proizvodnji vrlo bitno držati standard i kupcima uvijek prodati papriku istovjetne kvalitete.
Ističe kako je na selu osjetno manje svinjokolja nego prijašnjih godina, što se vidi i po znatnom smanjenju broja uzoraka mesa koji se donose na analizu.
- Manje je svinjokolja. Ljidi ili kupuju meso po trgovačkim lancima ili nemaju novca za tradicionalne svinjokolje. U svakom slučaju, nešto se neobično događa - zaključuje Marić koji je zadovoljan nedavnim nastupom na sajmu u Splitu i Sajmu zimnice u Zagrebu.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Uvijek novo
- Kada dobijete konkurenciju i kada i drugi počnu proizvoditi i raditi ono što vi radite, mi se prebacujemo na nešto novo i stalno idemo naprijed. Na ovom području prvi smo krenuli i s lubenicama, a kada se proizvodnja omasovila, morali smo odustati jer to više nije bilo to - ustvrdio je.
Kad krenu narudžbe
trud i muka pretvaraju se u ponos
Otkud aflatoksin?
Iako se proizvodnjom začinske paprike bavi već dugi niz godina, Marić priznaje da ga je iznenadila vijest o tome da su zbog povišene količine aflatoksina u ljutoj tucanoj paprici iz prodaje povučena dva proizvoda proizvođača Šafram d.o.o.
- Nisam uopće znao da aflatoksina ima u paprici. To stvarno prvi put čujem! Uzorke paprike redovito šaljemo u Veterinarski zavod na analizu i nalaz je uvijek bio uredan. Čuo sam da aflatoksina zna biti u kukuruzu, prijašnjih godina nikada ga nitko nije ni spomenuo, niti smo za njega znali, a otkuda se odjednom pojavio, ne znam što bih rekao ni mislio. I prije je bilo sušnih godina, kada se, kažu, on obično javlja, ali nikada ga nije bilo, a sada se ta priča o aflatoksinu sve više potencira, što otvara prostor svakakvim špekulacijama i zaključcima - kaže Marić.