Ekonomija
APSURDNO - 80 % SLAVONIJE NEĆE MOĆI KORISTITI MJERU 13 IZ PRR-a

Dodatne potpore: Dalmatinci ih mogu dobiti, a Slavonci ne?
Objavljeno 12. veljače, 2016.
Dodatnih 150 - 250 eura/ha moći će dobivati na otocima, u Dalmaciji, brdsko-planinskim područjima

Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima donosi dodatna prava i sredstva – od 150 do 250 eura/ha, no 80 % Slavonije nije u toj zoni.

Mjera 10 Programa ruralnog razvoja (PRR) – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj i Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, a koje su za područje Osječko-baranjske županije jučer predstavljene u Đakovu i Belom Manastiru u okviru informativne kampanje o IAKS mjerama PRR-a, pobudile su veliko zanimanje potencijalnih korisnika njihovih sredstava, pa je đakovačka velika gradska vijećnica bila dupkom puna.

Kampanju provodi upravljačko tijelo Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a o ovim, agrookolišnim mjerama govorili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-a.

Obvezan upis u IAKS sustav

Viši stručni savjetnik u Odjelu za upravljanje resursima u Ministarstvu poljoprivrede Goran Lipavić uvodno je podsjetio na poziciju RH kao punopravne članice EU-a kada je o Programu ruralnog razvoja riječ, a čiji je omjer sredstava 85 % u ime EU-a i 15 % u ime Hrvatske kao članice.

– Mjere za okoliš su obvezne i najmanje 30 % omotnice mora ići za očuvanje okoliša, bioraznolikost, ekološki uzgoj, ekoodrživost i druge slične aktivnosti - rekao je Lipavić.

– Naime, priroda i poljoprivreda su neraskidive - pojasnio je Lipavić važnost mjera. Ove tri agrookolišne mjere teške su čak 100 milijuna eura iz PRR-a koji je 333 milijuna eura. Mjera 10 vezana je za tradicijsku proizvodnju, cvjetne trake, travnate trake, držanje autohtonih vrsta stoke, ekstenzivnu proizvodnju grožđa, ekstenzivne voćnjake, dok je Mjera 11 ekološka proizvodnja, ekološki uzgoj.

Mjera 13 područjima s prirodnim i ostalim posebnim ograničenjima donosi dodatne bodove, dodatna prava, odnosno sredstva - od 150 do 250 eura/ha, no 80 posto Slavonije nije u toj zoni, što slavonski proizvođači smatraju svojom ugroženošću, nepravednošću, zbog čega stvar treba mijenjati. Stoga ova mjera najviše “bode uho”.

Šesnaest sati izobrazbe

Da bi naši proizvođači, OPG-ovi, PG-ovi, bili korisnici tih mjera i njihovih nemalih sredstava, moraju ući u poseban upisnik IAKS sustava. Da bi ušli u nj, moraju proći osposobljavanje od 16 sati, a da bi se zadržali u tom sustavu svake godine trebaju proći 6 sati izobrazbe za što je, prema PRR-u, zadužena Savjetodavna služba. Stoga je na prezentaciji istaknuta važnost osposobljavanja kao preduvjeta za korištenje sredstava tih mjera.

Na važnost osposobljavanja ukazuje i zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak koji je također nazočio predstavljanju. Drži da su to vrlo popularne mjere, i to u onim sredinama gdje treba održavati tradicijske vrijednosti u poljoprivredi, čuvati okoliš i gdje se i ne mora proizvoditi hrana.

– No, u ovom trenu postavlja se pitanje što ako se 16.000 OPG-ova s područja Osječko-baranjske županije već sutra želi upisati u to? Tko će za tih svih 16.000 OPG-ova provesti edukaciju i osposobljavanje i upisati ih u registar? - zapitao je o tehničkoj strani provedbe tih mjera i preduvjeta Kraljičak.

Kao najveći problem za područje OBŽ-a ističe pitanje utjecaja prirodnih ograničenja na poljoprivredu i formiranje područja prema tom kriteriju s pripadajućim im pravima, sadržana u Mjeri 13.

Suzana ŽUPAN
U 2016. planirana 52 natječaja

- Prema informacijama kojima raspolažem, za ovu godinu planirana su 52 natječaja iz mjera Programa ruralnog razvoja. No, nisu doneseni svi pravilnici, svjedoci smo da i u APPRRR-u i Upravi za regionalni i ruralni razvoj unutar Ministarstva poljoprivrede nemaju svoje čelne ljude, a to će nas u velikoj mjeri zaustaviti u raspisivanju natječaja i povlačenju sredstava u ovoj godini - upozorio je zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak.

ŽELJKO KRALJIČAK

zamjenik osječko-baranjskog župana

Tražit ćemo očitovanje onih koji su radili na Programu

– S obzirom na to da 80 % Slavonije nije u toj zoni, sva će ta dodatna sredstva, 150 - 250 eura/ha, dobivati proizvođači na otocima, u Dalmaciji, brdsko-planinskim područjima, jer već postoji izrađen i sam pravilnik koji definira same zone. Stoga ću tražiti očitovanje ljudi koji su radili taj program jer držimo da dodatna prava kroz ovu mjeru treba dodatno obrazložiti proizvođačima jer, primjerice, proizvođači u Drenju koji su se javili za mjere 4.1. i 4.1.2. nisu mogli dobiti dodatne bodove jer nisu s područja s prirodnim ograničenjima, a brdsko-planinski su kraj i prema pravilniku trebaju ući u to - kaže Kraljičak koji dodaje da iz te tri mjere mora slijediti najmanje 7 - 8 natječaja.

100

milijuna eura dostupno je iz PRR-a za agrookolišne mjere

16

sati izobrazbe treba imati poljoprivrednik da bi ušao u agrookolišne mjere

Možda ste propustili...

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Poziv za zastupnike električnih vozila

VISOKE STANARINE U VEĆIM NJEMAČKIM GRADOVIMA

Skupo stanovanje otežava zapošljavanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage