Mozaik
CARSKI BALET GOSTOVAO U DVORANI GRADSKI VRT

Ruski Romeo i Julija u Osijeku: Poznata
ljubavna priča otplesana s mnogo strasti
Objavljeno 11. veljače, 2016.
Ruski umjetnici trenutačno su na turneji u Hrvatskoj

Kada se spoje poznata ljubavna priča, virtuozni izvođači i publika, dobro raspoložena za vrhunsku izvedbu, onda uspjeh ne može izostati.

Tako je bilo i u srijedu navečer, u sportskoj dvorani Gradski vrt, u kojoj je Plesni ansambl Carskog ruskog baleta gostovao s predstavom Romeo i Julija. Ovu bezvremensku priču Williama Shakespearea, prikazanu koreografijom i glazbom Sergeja Prokofjeva, mladi plesači svjetski poznatog Ruskog carskog baleta izveli su virtuoznim plesom, odjeveni u prekrasne kostime, koje potpisuje kostimografkinja Anna Ipatief.

Lirsku priču o tragičnim veronskim ljubavnicima, na glazbu Sergeja Prokofjeva, koja je od svojega nastanka 1938. godine neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja, ruski su umjetnici izveli s mnogo strasti. Fascinatno je kako su prikazali gradaciju emocija, od ljubavne igre i zaljubljenosti do tragične boli na kraju predstave.

Ova baletna priča o nemogućoj ljubavi, koja s pravom slovi kao jedan od najpopularnijih baleta na svijetu, ostavila je publiku bez daha i prekrasnom glazbom, raznolikim ritmovima, poznatim i raskošnim melodijama i univerzalnom temom.

Prije početka predstave, publici se obratio Domagoj Jukić, u ime agencije Koncert, organizatora ovog spektakularnog događaja koji će ljubitelji baleta iz Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje, dugo pamtiti. Zahvalio je gostima na dolasku, kao i Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na pokroviteljstvu ove iznimne baletne predstave.

- Romeo i Julija prava je poslastica za ljubitelje baleta u Osijeku. Ruski umjetnici trenutačno su na turneji u Hrvatskoj, koja obuhvaća Rijeku, Varaždin, Zagreb i druge gradove, pa nije bilo teško dovesti ih u Osijek. Tim više jer su Osječani pokazali veliko zanimanje za ovu predstavu, a poznato je da naši sugrađani vole balet, pa i naš grad ima baletnu tradiciju - rekao je Jukić.

Dodao je da će ovakvih događanja, a riječ je o pravom baletnom spektaklu, biti još više, kada Osijek dobije titulu Europske prijestolnice kulture, a i sam ovaj događaj dobra je referenca za dobivanje te titule. A publika je izvrsnim odazivom pokazala da prepoznaje važnost i kvalitetu ovog iznimnog događaja, jer samo su rubne tribine s kojih se ne vidi pozornica bile prazne. I na kraju predstave dugotrajnim je pljeskom publika nagradila ruske umjetnike.

Vesna LATINOVIĆ

Gediminas Taranda

ruski baletni koreograf

Ovo su najbolji ruski plesači. Mi smo zemlja velike baletne tradicije i poznatih baletnih škola. Do ovakvih baletnih predstava dolazi se mukotrpnim radom, s mnogo odricanja, a u Romea i Juliju uložili smo mnogo strasti.

ANSAMBL RUSKOG CARSKOG BALETA OSNOVAN 1994.

Plesni ansambl Carskog ruskog baleta osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solist Boljšoj teatra i Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance, na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uradcima suvremenih autora. Bogat repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene. Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi, djeluje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda jedan je od osnivača kulturnog centra.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike