Mozaik
BRKOVI DANAS OBJAVLJUJU NOVI, ŠESTI STUDIJSKI ALBUM

Tomislav Kalousek: Torzo
Dade Topića simbol je
stvaralačke snage rock'n'rolla
Objavljeno 12. veljače, 2016.
Nadamo se skorom nastupu u Osijeku

Šesti album grupe Brkovi, dugonajavljivani “Torzo Dade Topića” bit će objavljen danas, 12. veljače, točno u 15 sati.

Kao i sva njihova dosadašnja izdanja, moći će se potpuno besplatno skinuti sa službene web-stranice benda. Brkovi albume objavljuju samostalno, bez posredovanja diskografske kuće. Smatraju kako im izdavačka kuća za promociju albuma uopće nije potrebna te sav posao oko cjelokupne organizacije obavljaju sami. Kao razloge navode prisutnost interneta, kao i činjenicu da, ako bi potpisali ugovor s izdavačkom kućom, ne bi mogli nuditi albume za besplatno preuzimanje, što žele raditi. Albume tiskaju u standarnom CD obliku i distribuiraju ih na nastupima.

Za sve one koji ne znaju, podsjetimo: Brkovi su hrvatski turbofolk-punk rock sastav iz Zagreba. O sebi kažu: “Udaljene žanrove su duhovito spojili u melodioznu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala. Njihove prostodušne tekstove prožima izravan svirački stil.” O novom albumu i planovima benda popričali smo s basistom Brkova, Tomislavom Kalousekom.

Nas u Osijeku posebice zanima kako to da ste album nazvali po našem sugrađaninu Dadi Topiću?

- Tehnički gledano, nismo po njemu, po njegovu torzu. (smijeh) Jednom smo u razgovoru došli do zaključka da njegov torzo simbolizira stvaralačku snagu rock'n'rolla i odlučili da ćemo tako nazvati album. Cijenimo Dadu Topića i njegov torzo.

Razlikuje li se novi album od prethodnog i po čemu?

- Ovisi koga pitaš. Mislimo da je tehnički bolje odsviran i snimljen, jer nam je u studiju dosta pomogao naš prijatelj Emir Hot, koji je snimao gitaru umjesto Prasca, našeg gitarista, koji je slomio ruku. Pomogao nam je i savjetima, osim svirkom. Što se tiče pjesama, mislim da smo zadržali sve bitne odlike našeg stila.

Svi vaši albumi izlaze kao besplatni download, pa tako i ovaj, i to u petak, 12. veljače, u 15 sati. Zašto baš u to vrijeme?

- Nema nekog posebnog razloga. Čekali smo da se završi spot, pa smo odlučili izbaciti album sedam dana poslije. U 15 sati je jer je tada kraj radnog vremena, pa da se ljudi spreme za vikend.

Nedavno ste predstavili novi singl “Seks i droga”. Kako je nastala pjesma i tko su autori?

- Pjesmu je, kao i sve ostale, napisao naš pjevač Šemso. Ne usudim se ni ja pitati ga o čemu je mislio kad je pisao. (smijeh)

Prije godinu dana dogodio se vaš legendarni koncert u Domu sportova, o kojemu se dugo pričalo. Jeste li očekivali da će toliko odjeknuti i je li se što promijenilo za bend nakon njega?

- Kao prvo, kad je bend osnovan, nitko nije razmišljao da ćemo dogurati do Doma sportova. Nakon koncerta sigurno je dojam o bendu drukčiji. Velika je stvar napuniti Dom sportova, pogotovo kad si bend koji je rijetko u medijima i nema izdavača iza sebe. Možda nas sad neki doživljavaju kao važniji i utjecajniji bend, ali za nas se nije puno toga promijenilo. Zahvaljujući našem prijatelju Kristijanu Tomerlinu, imamo odlično montiran videozapis kao uspomenu.

Jeste li se na novom albumu možda inspirirali, recimo to tako, karakterističnom situacijom na našoj političkoj sceni?

- Mi smo inspirirani stvarnošću. Dio nje je i politika. Jesmo, pratimo što se događa i komentiramo na svoj način.

Kakvi su planovi Brkova za 2016.?

- Promovirati ovaj album po regiji.

Možemo li očekivati koncertnu promociju albuma i u Osijeku

- Nadamo se. Nismo dugo svirali u Osijeku.

Nedavno je na “Potjeri” bilo pitanje o vama kao bendu koji kombinira turbofolk i punk rock. Je li to ono kako biste sami sebe opisali?

- Da. To je autor pitanja vjerojatno prepisao s naše stranice. (smijeh)

Tanja KVORKA

PRATIMO

ŠTO SE DOGAĐA I KOMENTIRAMO NA SVOJ NAČIN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike