Sport
NOVI SUVLASNIK I BUDUĆI ČELNI ČOVJEK NK OSIJEK

Ivan Meštrović: NK Osijek vidim kao
motor grada Osijeka i cijele regije
Objavljeno 11. veljače, 2016.
Odsad je u osječkom nogometnom ponosu dopušteno samo - pozitivno razmišljanje

Sutra će se u hotelu Osijek održati svečana ceremonija primopredaje vlasništva u NK Osijek. Nakon složenog procesa otkupa dionica koje su bile u vlasništvu grada Osijeka, Gradske banke, IPK i JP Vodovod Osijek, bijelo-plavi će prvi put u povijesti dobiti privatnog vlasnika.

Mađarsko-hrvatsko poduzetničko partnerstvo koje su sklopili Lorinc Meszaros i Osječanin Ivan Meštrović iznjedrilo je ponudu koja je doslovce bila posljednja slamka spasa za osječkog prvoligaša.

Nisam imao srca gledati propadanje NK Osijek

Ne treba posebno naglašavati kako je ključnu ulogu u toj inicijativi spašavanja NK Osijek odigrao Ivan Meštrović, uspješni osječki poduzetnik koji svoje poslove vodi u osam zemalja.

Kako se rodila ideja ulaska u složeni proces kupnje NK Osijek?

- Glavni mi je poticaj bio taj što nisam mogao šutke promatrati kako još jedna važna stvar za grad Osijek nestaje. Razmatrao sam na koji se način najbolje može pomoći NK Osijek. U prvom trenutku sam razmišljao o sponzorstvu, ali sam ubrzo shvatio kako to neće biti dovoljno i odlučio sam se javiti na javni natječaj koji su raspisala četiri subjekta koja su u svom vlasništvu imala dionice kluba. Osim toga dobio sam jasan signal i podršku od svih političkih struktura u gradu kako je kupnja jedino moguće riješenje za spas kluba. I tako je krenulo...

Vi ste Osječanin, pa i nije neuobičajno što ste se odlučili za avanturu spašavanja NK Osijek, ali kako se u svemu našao mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros?

- Gospodin Meszaros moj je veliki prijatelj, a kao partnera u ovom poslu odabrao sam ga i zbog iskustva koje ima u nogometu. U NK Osijek ima talenta, ima sportskog mentaliteta, ali mu svega materijalnog itekako nedostaje. U tom svjetlu boljeg suvlasnika od gospodina Meszarosa u radijusu od 500 kilometara oko Osijeka nema i zato mi iznimno drago što je on sa mnom u tom poslu.

Proces stjecanja većinskog vlasništva nad NK Osijek bio je vrlo kompliciran, a na trenutke je i zapinjao. Jeste li ikada posumnjali da bi se posao mogao izjaloviti?

- Zapinjanja su uobičajena stvar u poslovnom svijetu. Nisam se ni jednog trenutka uzbuđivao jer sam znao kako će na kraju sve biti u najboljem redu. Preveliki je ulog bio da bi nešto krenulo po zlu.

Prvi cilj: Osigurati opstanak u HNL-u

Od trenutka kada budete i sužbeno postali vlasnici NK Osijek (čeka se još odobrenje Ministarstva financija RH, nap. a.) pravi posao će tek početi, jer klub preuzimate u vrlo teškom stanju.

- To je točno, ali svojim ću suradnicima zabraniti upotrebu bilo kakvih epiteta s negativnim predznakom. To je sad prošlost i na nju se ne treba vraćati. Uostalom, da je situacija u NK Osijek bila bolja, ne bi bilo potrebe za spašavanjem ovog tipa. Odsad je dopušteno samo pozitivno razmišljanje, a ja ću iskoristiti sva svoja iskustva iz biznisa, sve kontakte i sportska znanja (višegodišnji sam savjetnik u KHL Medveščak) za benefit NK Osijek, ali i grada Osijeka.

U ovom trenutku najveći problem NK Osijek su tekuća dugovanja. Hoće li njihovo rješavanje biti prvi korak koji ćete poduzeti kao novi suvalsnik kluba?

- Mi smo konkretne poteze počeli povlačiti i prije negoli smo znali kako će se završiti cijeli posao oko kupnje NK Osijek. Financijski smo intervenirali bez garancije da će nam se uloženo vratiti. Prekinuli smo gomilanje tekućih dugovanja onog trenutka kad smo odlučili NK Osijek staviti na radar. Već pokrivamo tekuće obveze, a kao što se može vidjeti iz naših poteza, intenzivno radimo i na pojačavanju sportskog pogona.

Agonija kluba i njegovih navijača traje već treću godinu. Zbog toga je vaš ulazak u klub dočekan općim konsenzusom, ali i određenim očekivanjima. Kakvi su sportski planovi novih vlasnika?

- Racionalan sam čovjek i neću se razbacivati velikim obećanjima. Prvi nam je prioritet ostati u Prvoj HNL, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Svjestan sam kako osječka javnost gaji neskrivene ambicije o povratku NK Osijek na pozicije na kojima je bio u svoje najsvjetlije doba. Davno je to bilo, a situaciju i odgovor na pitanje o našim sportskim ambicijama opisat ću na slikovit način. NK Osijek je pacijent kojeg smo doveli u stanicu hitne pomoći u posljednji trenutak. Svakom razumnom je jasno kako pacijent sada mora proći fazu oporavka, a dok ona traje, pacijent neće biti odmah spreman za ono što se od njega očekuje. Mislim kako sam bio posve jasan. Zato ću ostati pri tome kako nam je prvi cilj osigurati opstanak.

NK Osijek mora biti motor grada i regije

Smatrate li kako postoji način da NK Osijek, bar djelomično, izdržava sam sebe?

- Klub u najbližoj budućnosti vidim kao motor grada Osijeka i cijele regije, kao najsvjetliju točku u tami istočnog dijela Hrvatske. Klub ćemo voditi na načelu europskih klubova, a u tome jest i samoodrživost. U tome je naglašeno važna nota društvene osviještenosti o tome što NK Osijek predstavlja za grad Osijek. Cilj nam je pokrenuti i motivirati sve građane Osijeka da osjećaju pripadnost klubu, ali i da klub osjeća pripadnost gradu. Želimo da NK Osijek bude putokaz ili barjak svih pozitivnih trendova u svakodnevici onih koji ga vole.

Hoće li Škola nogometa NK Osijek biti jedan od temelja samoodrživosti kluba?

- Imamo tu sreću ili nesreću (baš kao i KHL Medveščak) da velika većina našeg budžeta dolazi izvan granica Hrvatske. Samim time imamo određenu komociju s obzirom na refelksiju loših gospodarskih trendova i slabe platne moći hrvatskog istoka. Naravno da će jedan od dugoročnih izvora prihoda biti i stvaranje igrača u glasovitoj osječkoj Školi nogometa. No, želim naglasiti kako to neće biti zbog preživljavanja, već u cilju dodane vrijednosti kluba.

Jedan od najvećih problema NK Osijek je nedostatna infrastruktura. Bilo je govora kako ćete se upustiti u građevinske radove na stadionu u Gradskom vrtu?

- Na to pitanju ću odgovoriti ovako. Glasovita Škola nogometa na raspolaganju za rad ima jedan jedini teren. Mislim kako sam time sve rekao i odgovorio na to pitanje - zaključio je Meštrović.

To bi trebalo značiti potvrdan odgovor kada je u pitanju poboljšanje infrastrukture stadiona u Gradskom vrtu. No, sada je još rano govoriti o tome. Uostalom, sada je vrijeme za bar kratko uživanje, jer preuzimanjem vlasništva od strane Lorinca Meszarosa i Ivana Meštrovića za NK Osijek završava agonija koja praktično traje od početka ovog tisućljeća.

Dalibor KELER

PREDSJEDNIK

IVAN MEŠTROVIĆ OBNAŠAT ĆE DUŽNOST PREDSJEDNIKA UPRAVE NK OSIJEK

Škola nogometa neće biti zbog preživljavanja, već u cilju dodane vrijednosti kluba

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike