Novosti
KRITERIJI ZA POVLASTICE U PLAĆANJU PRISTOJBE HRT-U

Pretplate oslobođena većina invalidnih osoba, ali ne i autisti?!
Objavljeno 11. veljače, 2016.
- Uglavnom to pravo ostvaruju osobe s tjelesnim oštećenjima - kaže majka dječaka koji boluje od autizma

Dobra je vijest da osobe s invaliditetom imaju pravo na oslobađanje od RTV pristojbe u visini od 50 do 100 posto, a loša je da to pravo ne ostvaruju svi. Na taj problem upozorila nas je žena čiji sin boluje od autizma.

– Moj sin je član udruge koja okuplja djecu i mlade s posebnim potrebama. Čula sam da neki koriste pravo na plaćanje samo pola iznosa pretplate HRT-u, pa sam i sama pokušala nazvati našu nacionalnu TV kuću. Međutim, žena koja mi se javila na telefon pojasnila je kako autizam nije svrstan u bolesti koje obuhvaća njihova odluka o oslobađanju od dijela pretplate. Koliko sam shvatila, uglavnom to pravo ostvaruju osobe s nekakvim tjelesnim oštećenjem - kaže naša čitateljica opravdano se pitajući nisu li mentalna “oštećenja” jednaka onima fizičkima i zbog čega se pravi razlika.

Kako bi netko ostvario ovo pravo mora prvo u udruzi kojoj pripada (udruženju osoba s invaliditetom) uzeti tzv. liječničku svjedodžbu koju uz korisnika popunjava i liječnik.

Iako smo HRT-u postavili konkretno pitanje zbog čega osobe s autizmom ne ostvaruju ovo pravo, dobili smo uopćen odgovor u kojemu se navodi tko pravo može ostvariti.

- Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji i Statutom Hrvatske radiotelevizije uz prethodno odobrenje Vijeća za elektroničke medije, utvrđuje povlastice za pojedine kategorije obveznika plaćanja mjesečne pristojbe - navodi se u odgovoru Hrvatske radiotelevizije, RH komunikacije, gdje pojašnjavaju:

- Prema odluci Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije od 28. srpnja 2015. te izmjeni i dopuni te odluke od 12. listopada 2015., pravo na oslobađanje od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50 posto imaju osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih bolesti, osobe koje su preboljele cerebralnu ili dječju paralizu s oštećenjem organa za kretanje (donjih ekstremiteta) preko 80 posto, korisnici doplatka za pomoć, osobe s invalidnošću s dijagnozom bolesti: paraplegija, tetraplegija, sc. multiplex; osobe s amputacijama donjih ekstremiteta i s oštećenjem organa za kretanje od najmanje 80 posto, te gluhe osobe, odnosno osobe sa stopostotnim oštećenjem sluha.

Navode potom i tko ima potpuno oslobođenje od plaćanja RTV pristojbe:

- Prema istoj odluci, pravo na oslobađanje od plaćanja mjesečne pristojbe u cijelosti imaju i slijepe osobe (osobe sa stopostotnim oštećenjem vida), osobe s invalidnošću I. i II. skupine (stopostotna invalidnost), osobe koje primaju invalidske naknade poput ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, osobe koje se liječe dijalizom bubrega i gluhoslijepe osobe koje po jednome od oštećenja, gluhoći ili sljepoći, imaju stopostotno oštećenje vida ili sluha.

Mira Brumerček Lukačević iz Udruge za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana kaže kako im se nitko dosad nije obratio sa sličnim problemom, no kako bi bilo dobro povezati se s udrugom koja se brine o pravima osoba s invaliditetom.

Maja MUŠKIĆ
VIŠE OD 210 TISUĆA UMIROVLJENIKA PLAĆA 50 POSTO PRISTOJBE

“Dana 16. listopada prošle godine Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije na temelju prethodne suglasnosti Vijeća za elektroničke medije donio je odluku kojom određenoj kategoriji umirovljenika umanjuje iznos mjesečne pristojbe na 40 kuna. Pravo na to imaju umirovljenici koji su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe, a primaju mirovinu iz državnoga proračuna i kojima visina mirovine ne prelazi iznos od 1500 kuna te koji su na dan donošenja odluke (12. listopada 2015.) evidentirani u HRT-ovoj evidenciji obveznika plaćanja mjesečne pristojbe. Mirovinski cenzus od 1500 kuna ostvaruje 218.216 umirovljenika”, navodi se na službenim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

Možda ste propustili...