Novosti
PRED OSNIVANJEM JOŠ JEDNA POLITIČKA STRANKA SRPSKOGA PREDZNAKA

Milaković: SDSS više nije u stanju zaštititi interese Srba
Objavljeno 11. veljače, 2016.
U Hrvatskoj već ima desetak političkih stranka sa srpskim predznakom

U Hrvatskoj je pred osnivanjem nova politička platforma, koja će, kako najavljuju inicijatori, zastupati interese srpskog naroda na dostojanstven način i “vratiti narušeno povjerenje u srpske političke predstavnike”.

Piše to u kratkom dopisu poslanom medijima, uz objašnjenje da se krajem prošlog tjedna u Zagrebu okupila nekolicina nositelja izvršne vlasti iz redova srpske zajednice, iz raznih krajeva Hrvatske.

– Razlog okupljanja je zabrinutost zbog stanja u kojem se nalazi srpska zajednica u Hrvatskoj i činjenica da sadašnji predstavnici iz SDSS-a, opterećeni unutarstranačkim problemima, nisu u stanju zaštititi interese Srba – stoji u tome dopisu, koji je potpisao Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara, bivši SDSS-ovac.

Nezadovoljstvo

Nova stranka imat će sjedište u Zagrebu, a s njezinim nazivom i vodstvom zasad se ne izlazi u javnost. Formalno bi trebala biti osnovana u sljedećih nekoliko mjeseci, s intencijom da se “približe narodu” do lokalnih izbora. Među onima koji su se okupili u Zagrebu bili su zamjenici župana Karlovačke i Požeško-slavonske županije, zamjenici gradonačelnika Vukovara, Belog Manastira i Pakraca, načelnik općine Trpinja, uz podršku zamjenika gradonačelnika Ogulina i pojedinih predsjednika županijskih vijeća srpske nacionalne manjine.

Milaković, kao jedan od inicijatora stvaranja nove političke platforme, kaže da okupljaju što je moguće više aktera iz srpske zajednice koji su ili nositelji vlasti ili aktivni u društveno-političkom životu a nezadovoljni su postojećim stanjem. Takvih, kaže, ima mnogo, ali su rascjepkani po lokalnim prostorima i međusobno nepovezani. Dodaje da je nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Hrvatskoj i glavni razlog spomenutog okupljanja, iz kojeg je proizišla i ideja o formiranju nove stranke.

– Položaj srpske zajednice u Hrvatskoj nikada nije bio lošiji nego što je u ovom trenutku. Možda se to ne čini tako jer se iz proračuna dobivaju određena sredstva, ali to srpska zajednica ne osjeti i to ne znači ostvarenje prava – kaže Milaković i dodaje kako se loš položaj Srba ogleda u, primjerice, razini (ne)ostvarenja zajamčenih prava srpskoj zajednici, poput prava na zapošljavanje, što je, dodat će, mrtvo slovo na papiru. Kaže i da trenutna atmosfera u društvu ne pridonosi mogućnosti rješavanja tog problema, spominjući pritom tenzije i etikete etnobiznisa.

Nisu isti problemi Srba u Slavoniji i Istri

– Kako na istoku tako i drugdje u Hrvatskoj problem je nečinjenje i pasivnost naših političkih struktura, u Vukovaru smo tako izgubili cijeli segment prava koja smo prije imali, poput pozicija u državnim institucijama prema Erdutskom sporazumu a da to nije zamijenjeno kvalitetnijim položajem srpske zajednice. K tome, nisu isti problemi Srba u Slavoniji, Lici i Kordunu ili u Istri, pa stoga u novoj stranci mora biti dopuštena autonomija lokalnih sredina, što u dosadašnjoj političkoj opciji nije bio slučaj i snosili smo posljedice na terenu – objašnjava Milaković, dodajući da su Srbi na hrvatskom istoku politički potpuno marginalizirani i nemaju nikakav utjecaj ni težinu. Dosadašnja opcija o kojoj govori je SDSS, kao godinama dominantna politička stranka Srba.

– Sad znamo kako neke stvari ne treba činiti. Treba se više posvetiti ljudima, a SDSS je postao previše birokratiziran, uspavan, navikao na inerciju i komociju velike stranke – kaže, dodajući da je posljedica toga i gubitak povjerenja Srba, koji se okreću građanskim strankama. Reći će i da nova stranka ne kani biti samo još jedna među desetak stranaka srpskoga predznaka u Hrvatskoj, nego alternativa s kvalitetnim ljudima koji će raditi u zastupanju interesa srpske zajednice, umjesto na isticanju pozicija pojedinaca i podjeli funkcija.

– Legitimno je i demokratsko pravo svakoga da u skladu s hrvatskim zakonodavstvom osniva političke stranke, tako i kolega koji su se okupili na sastanku u Velikom Trgovišću, a ne u Zagrebu, kako govore. Međutim, pojava nove stranke srpskog političkog predznaka na hrvatskoj političkoj pozornici neće učiniti ništa drugo nego dodatno rascjepkati ionako već rascjepkanu tu političku scenu – komentirao je novu inicijativu predsjednik Izvršnog odobra SDSS-a Boro Rkman.

Sanja BUTIGAN
SDSS: TO NAS NEĆE OSLABITI

Iz SDSS-a podsjećaju na nekoliko prijašnjih pokušaja osnivanja stranaka srpskog predznaka, uz poruku da “ni ova nova ništa neće učiniti, osim eventualnog uzimanja pokojeg mandata na lokalnim izborima”, zato što nema infrastrukturu, članstvo ni poluge kojima bi mogla ostvariti izborni rezultat, i samim time ni pomoći pripadnicima srpske nacionalne manjine. “SDSS to neće oslabiti, iako, to je pokušaj slabljenja SDSS-a, jer mi trajemo 18 godina, imamo 103 stranačka ogranka, više od deset tisuća članova. Ako ta stranka i bude osnovana, zablistat će na medijskom nebu nekoliko dana, i onda se ugasiti, to nas iskustvo uči”, rekao nam je Boro Rkman. Za inicijatore nove stranke kaže da su upravo zahvaljujući SDSS-u postigli pozicije i da je onda stranka bila u superlativima, a kada to više nisu uspijavali, stranka je preko noći postala autokratska, centralistička, ne radi za interese Srba. Demantirao je da se SDSS odmaknuo od ljudi kazavši da će ta stranka i dalje biti “fokusirana na rješavanje problematke srpske nacionalne manjine u RH i, naravno, davati svoj obol ukupnom prosperitetu svih građana RH”. Pojava nove stanke, dodao je, zbunit će ionako malo biračko tijelo, “što žalosti”.

Možda ste propustili...