Objavljeno 11. veljače, 2016.
Fat free, uz sugar free, još donedavno bila je vodeća odrednica tzv. zdrave prehrane. Slijedila je borba dobrih ulja protiv loših masti. Opće je pravilo glasilo: nezasićene su masti dobre, zasićene su loše. Međutim, pravilo je mnogo složenije, a valja mu dodati i najvažniji detalj - o transmasnim kiselinama, koje nastaju u industrijskoj proizvodnji mnogih proizvoda koji sadržavaju masti, a najpoznatiji takav proizvod je margarin.
Tako je i maslac, kao prijetnja zdravlju srca i krvožilja prije svega, sve donedavno bio na crnoj listi. Osim toga, uvriježeno je mišljenje dao maslac deblja, a pretilost nije samo estetski problem nego i pojačava rizik od mnogih bolesti. Međutim, istina o maslacu posve je drukčija. Osim što je ukusan, bogat je vitaminima A i E, sadrži K2 - tzv. vitamin rasta, dobar je izvor selena i joda, kolesterol koji sadržava ima antioksidacijsko djelovanje, sadržava i jedinstvenu konjugiranu lonolensku kiselinu, koja jača imunosni sustav itd.
Zeleni četvrtak (11. veljače) na glavnoj osječkoj tržnici donosi novu priču o maslacu, a ona je dio šire priče o lokalnom poduzetništvu (jednoj maloj mljekari), koje uskoro obilježava 22 godine (održivog) poslovanja. (I.R.G.)