Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI NA GAJEVU TRGU

O maslacu, ili povratak “otpisanih” masti
Objavljeno 11. veljače, 2016.

Fat free, uz sugar free, još donedavno bila je vodeća odrednica tzv. zdrave prehrane. Slijedila je borba dobrih ulja protiv loših masti. Opće je pravilo glasilo: nezasićene su masti dobre, zasićene su loše. Međutim, pravilo je mnogo složenije, a valja mu dodati i najvažniji detalj - o transmasnim kiselinama, koje nastaju u industrijskoj proizvodnji mnogih proizvoda koji sadržavaju masti, a najpoznatiji takav proizvod je margarin.

Tako je i maslac, kao prijetnja zdravlju srca i krvožilja prije svega, sve donedavno bio na crnoj listi. Osim toga, uvriježeno je mišljenje dao maslac deblja, a pretilost nije samo estetski problem nego i pojačava rizik od mnogih bolesti. Međutim, istina o maslacu posve je drukčija. Osim što je ukusan, bogat je vitaminima A i E, sadrži K2 - tzv. vitamin rasta, dobar je izvor selena i joda, kolesterol koji sadržava ima antioksidacijsko djelovanje, sadržava i jedinstvenu konjugiranu lonolensku kiselinu, koja jača imunosni sustav itd.

Zeleni četvrtak (11. veljače) na glavnoj osječkoj tržnici donosi novu priču o maslacu, a ona je dio šire priče o lokalnom poduzetništvu (jednoj maloj mljekari), koje uskoro obilježava 22 godine (održivog) poslovanja. (I.R.G.)

Najčitanije iz rubrike