Osijek
NA ADRESE 19.100 OBVEZNIKA PLAĆANJA STIGAO TZV. INFORMATIVNI LIST

Komunalna naknada: Za šest godina građan nagomilali dug od 12 mil. kn
Objavljeno 11. veljače, 2016.
U Zavodu za urbanizam dnevno prime pedesetak dužnika i stotinu telefonskih poziva

Otkako je na adrese 19.100 obveznika plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda stigao tzv. informativni list Zavoda za urbanizam i izgradnju, tu ustanovu dnevno posjećuje pedesetak osoba, a tamošnji referenti dnevno prime i po stotinjak telefonskih upita.

Građani su u nedoumici na koje se razdoblje dugovanja odnose, ali i što učiniti s dugom koji datira, primjerice, iz 2010. godine. Neki pak negoduju zbog toga što su opomenuti za nekoliko desetaka lipa...

Nikola Škaro, direktor Zavoda za urbanizam i izgradnju, pojašnjava da je otpis duga moguć, ali ne bez priloženog pisanog prigovora o zastari.

- Komunalna naknada i naknada za uređenje voda podliježu odredbama Općeg poreznog zakona prema kojemu je zastarni rok tri, a apsolutni rok zastare šest godina. Ako dužnik ima dugovanja šest godina, vjerovnik neće upućivati zahtjev za opomenu ili početi bilo kakvu radnju. No, za dugovanja kraća od šest godina dužnik će dobiti opomenu ili prijedlog ovrhe. Moram naglasiti da za sada ovrha nije bilo, ali apeliram na građane neka nam se jave i dobit će sve informacije koje ih zanimaju - poručio je Škaro.

Dodaje kako je po informacije u Zavod dosad došlo samo pet posto od ukupnog broja obveznika plaćanja. Inače, ukupan dug iskazan u informativnom listu iznosi 11,990.043,42 kune i odnosi se samo na razdoblje unutar apsolutne zastare, što znači od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2015. godine.

Na upit zbog čega se ranije nije išlo s ovrhama, Škaro kaže da je bio problem u OIB-u, odnosno u činjenici da se on mistificira na razne načine. Nelogično je, smatra Škaro, da jedinica lokalne samouprave, kao što je Grad Osijek, ne može na jednostavan način doći do OIB-a dužnika i stoga ne može realizirati jedan od svojih izvornih i zakonom određenih prihoda kao što je to komunalna naknada.

- Procedura vezana uz odobrenje izdavanja OIB-a vrlo je složena. Onda se događa da se dug gomila i da nas građani pitaju zašto sad reagiramo nakon više godina. Inače, jedan od mehanizama naplate kod imućnijih građana i pravnih osoba osnivanje je založnog prava radi osiguranja potraživanja. Međutim, kako smo sad radili usklađivanje 2015. godine, a obrok za prosinac te godine dospijevao je u siječnju 2016., nakon dva do tri mjeseca, procjenjujem, krenut će se s postupcima ovrhe - poručio je Škaro.

Marija MIHELIĆ
Uplatnice nisu obveza, nego podsjetnik na plaćanje

Pojedini građani prosvjeduju jer, tvrde, iz Zavoda za urbanizam nisu dobivali uplatnice. Međutim, direktor Škaro kaže kako su uplatnice tek podsjetnik na plaćanje i mogućnost da obveznik ne mora sam kupovati uplatnice.

- To nije račun za koji je potrebna faktura. Rješenjem je utvrđena mjesečna obveza i rok do kada se treba obaviti plaćanje, na koji žiroračun i slično. Uplatnice služe i za povećanje naplate, jer su jednostavan podsjetnik ljudima, ali ako ih netko zbog nekog razloga ne primi, to ne znači da ne mora podmiriti dug - pojašnjava Škaro.

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana