Regija
49. ŠOKAČKO SIJELO ISPRAĆENO “O SVOM RUVU I O SVOM KRUVU”

Na Seljačku zabavu stigli
gosti od Zagreba do Mostara
Objavljeno 10. veljače, 2016.
Poput starih Županjaca, svatko je od kuće ponio jelo

ŽUPANJA – Seljačkom zabavom u sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca preksinoć je spušten zastor na 49. Šokačko sijelo. Najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini u proteklih 11 dana razgalila je brojna srca i prikazala svu raskoš i bogatstvo stoljetnih običaja i kulturne baštine županjskog kraja. Ponosni su je Županjci i brojni gosti ispratili onako kako i dolikuje polustoljetnoj manifestaciji – plesom i pjesmom do ranih jutarnjih sati. I ove se godine tražila karta više, jer svatko je želio biti dio tradicije, ponijeti uspomenu na 49. Šokačko sijelo i zabaviti se na način na koji su to činili naši stari. Seljačka zabava održana je pod geslom “O svom ruvu i o svom kruvu”, svi su odjenuli nošnju ili bar stavili neki detalj tradicijskog narodnog ruha i sa sobom ponijeli jelo.

I stari su se Županjci nekoć tako okupljali. Seljačka zabava u pokladno vrijeme održavala se još početkom 20. stoljeća u prvom županjskom hotelu Weinberger. Od kuće bi se ponijelo jelo, a snaše i baće odjenuli najljepše ruho iz ormara i starih šokačkih škrinja. Vodeći se tradicijom i poviješću, na inicijativu članova KUD-a Tomislav Seljačka zabava je prije 44 godine uvrštena u program Šokačkog sijela i za mnoge postala njezin sinonim.

- Zabava raste iz godine u godinu i sve je veći broj mladih sudionika, što nas iznimno raduje. Svi dosadašnji voditelji i članovi naših KUD-ova, ali i bake, dide, mame i tate utkali su u mlade naraštaje ljubav prema očuvanju baštine, prema tradiciji i običajima… Na Seljačku zabavu dolaze nam gosti iz Mostara, Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Osijeka…, i to je ono što nas veseli i pokazuje našu vrijednost - kaže predsjednik KUD-a Tomislav Karlo Filipović.

Odlično raspoloženi posjetitelji preksinoć su uživali u bogatom programu, starim šokačkim igrama, organiziran je i izbor najljepšeg stola, bogata tombola, a goste su zabavljali TS Kristali i Stjepan Jeršek-Štef. Plesalo se kolo, orio bećarac…

Na Seljačkoj zabavi dodijeljene su zahvalnice, proglašeni i nagrađeni najbolje uređeni izlozi u Županji, čiji se izbor redovito organizira u sklopu Šokačkog sijela, a ove godine na temu “Idem šorom i pjevam bećarac…”.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Najljepši je izlog malih bećara iz “Lovraka”

Iako su brojni vlasnici lokala i poslovnih prostora u središtu grada prigodno uredili svoje izloge slavonskim motivima, za natjecanje i izbor najljepših prijavljeno ih je samo šest, što je, priznaju i u komisiji koja ih je obilazila i ocijenjivala, puno manje od očekivanog broja. Najljepši izlog u Velikom kraju uredila je OŠ Mate Lovraka u Županji, koja je uložila mnogo truda i na vrlo živopisan i zanimljiv način ispričala priču o bećarcu, od njegovog nastanka do zaštite UNESCO-a. A sve su popratili originalnim bećarcima koje su učenici sami napisali o školi, učiteljima, ocjenama i školskim dogodovštinama… Dodijeljena im je nagrada od 1000 kuna. Druga nagrada od 700 kuna pripala je Danijeli Farkaš za izlog u Ulici Josipa bana Jelačića, koji prikazuje snašu kako u kolicima kući gura svoga bećarinu koji je malo dublje zavirio u čašicu, a treće mjesto i 300 kuna pripalo je Marici Jovanovac iz Gradišta, koja je uredila izlog ljekarne Baturina u Velikom kraju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike